≫ 

Deset razloga zašto je samostalni biznis najbolja stvar na svetu

Izrazite svoju kreativnost, liderske sposobnosti i sve druge veštine koje bi konzervativno radno mesto ugušilo

  • 6

Pitate se da li biste mogli da započnete svoj biznis i šta bi vam to donelo? Saznajte sve prednosti preduzetništva i pronađite inspiraciju za to da svoj dosadan kompanijski posao promenite u radno okruženje za koje ste zaduženi isključivo vi.

Ovo je 10 razloga zašto je samostalni biznis najbolja stvar na svetu.

Sami birate radno mesto

Kada započnete svoj biznis, vaše radno mesto može biti gde god vi to poželite. Naravno, u početku možda nećete moći da zakupite kancelariju u luksuznom poslovnom centru, ali moći ćete da izaberete deo grada koji vam je najbliži kući ili koji vas dobro povezuje s klijentima s kojima sarađujete.

Kontrolišete svoje vreme

Ako ste sami svoj gazda, sami ćete odrediti i radno vreme. Čak i to što definišete može da varira, jer vas niko neće kazniti ako svoje radno vreme pomerite za pola sata onda kada se uspavate ili morate da završite druge obaveze. Pauzu za ručak i kafu takođe sami određujete.

Imate neograničene mogućnosti za zaradu

Kada vodite samostalni biznis nema fiksne plate. To vam može delovati zastrašujuće, ali oni koji rade za sebe za trud koji bi inače uložili na prosečnom radnom mestu kao samostalni preduzetnici mogu dobiti mnogo više. Vaša plata je vaš izbor. Što se više potrudite, to će vaša zarada biti veća. I nema straha od traženja povišice.

Radite samo na stvarima koje imaju smisla

Ako ste ikada radili u kolektivu, sigurno ste više puta radili zadatke za koje ste smatrali da nemaju mnogo smisla. Kao sopstveni poslodavac, sami ćete određivati šta radite i na koji način to želite da obavite. Nećete gubiti vreme na stvari koje nemaju svrhu, već ćete se usredsrediti samo na one za koje znate da će vam osigurati napredak.

Foto: PIxabay Foto: PIxabay

Nema kolega koji dram

U različitim radnim sredinama rade različiti ljudi. Tako, kada se zapošljavate na neko radno mesto nikad ne znate da li ćete među kolegama pronaći lenjivce, one koji se stalno žale ili još gore one koji se non-stop prepiru. Radite sami i nećete morati da trpite bilo šta od toga. Vaša kancelarija biće oaza mira u kojoj ćete voleti da provodite vreme.

Razvijate samopouzdanje

Samozaposlenost vas neprestano tera da izlazite iz svoje komforne zone. Suočeni s potencijalnim neuspehom, iznenadićete se da vidite šta ste sve u stvari sposobni da uradite. Čim uvidite koliko možete vaše samopouzdanje će sve više rasti.

Stičete dodatne veštine

Na klasičnom radnom mestu, na kome se radi od devet do pet, uvežbavate uvek iste veštine iznova. Kod ljudi koji su samozaposleni ovo ne dolazi u obzir. Jednom kada započnete svoj biznis, nema kraja stvarima koje treba da naučite i veštinama koje usput razvijate.

Izazovi su stalno pred vama, ali kada znate da rezultati koji vas čekaju pripadaju samo vama, ništa vam neće biti teško.

Foto: Profimedia/Panthermedia Foto: Profimedia/Panthermedia

Ne treba vam ničija dozvola

Treba da zakažete neku privatnu obavezu u radno vreme, izađete ranije s posla, da odete na odmor naredne nedelje? Nikakav problem! Možete učiniti šta god želite i niko vam to ne može zabraniti, jer upravo vi sami odlučujete o svemu.

Oblačite se kako god želite

Ako sami propisujete pravila poslovanja, to znači da možete sami da odlučite i kako ćete se oblačiti za posao. Ukoliko ste oduvek negodovali na formalnosti, konačno ćete moći da zaboravite na poslovna odela u kojima se osećate nelagodno. Idite na posao obučeni kako god poželite, a za slučaj da imate sastanak s klijentima, uvek možete držati u rezervnoj fioci komplet za „ozbiljne poslovne ljude”.

Sami birate s kim ćete sarađivati

Ako vas pozove neko ko vam ne deluje naročito srdačno, kao svoj šef, možete odlučiti da ne odgovorite na poziv. Vi birate klijente i ne morate trpeti nikoga koga biste inače morali, da radite za nekog drugog.

Izrazite svoju kreativnost, liderske sposobnosti i sve druge veštine koje bi konzervativno radno mesto ugušilo. Nadogradite svoje ideje znanjima za uspeh u preduzetničkom svetu i uživajte u svim čarima koje pokretanje sopstvenog biznisa pruža.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ser Žile

    23. april 2017 | 11:23

    A zašto ne napišete da vam, čim započnete taj samostalni biznis, država odmah zasedne na grbaču, i otima vam veći deo zarade na ime obaveznih doprinosa i raznoraznih poreza, a ono što ostane od toga, sa tim treba isplatiti dobavljače i ostale troškove, pa kada na kraju izračunate, onda vidite koja je stvarna zarada. U inostranstvu može da prđe ovaj tekst, zato što se tamo veoma ceni privatni sektor, ali u našoj Srbiji to nikako ne prolazi...

  • Boki

    23. april 2017 | 12:17

    Divno, bajkovito... Niko ne spominje rizik u kome su cesto sanse za uspeh ispod 50%.

  • Fizioterapeut

    24. april 2017 | 07:01

    Ja upravo počinjem ...zbog žene...ulozili skoro 5000e I znam da ću biti tropa al kao da pokušamo....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA