Otkriven tajni plan osnivača Fejsbuka koji će iz korena promeniti svet (VIDEO)

Zakerberg planira da veštačku inteligenciju, potpunu pokrivenost internetom i virtuelnu i proširenu stvarnost učini sastavnim delom biznisa njegove kompanije

  • 2

Poznato je da osnivač Facebooka, Mark Zakerberg, velike nade polaže u proširenu realnost, tehnologiju koja kombinuje digitalne objekte sa stvarnim svetom, a nedavno je na ovogodišnjoj F8 konferneciji otkrio kako bi mogla da izgleda bliska budućnost u kojoj će televizore i pametne telefone zameniti nešto potpuno drugačije.

Evo kako da otkrijete ko prati svaki vaš korak na Facebooku!

Zakerberg planira da veštačku inteligenciju, potpunu pokrivenost internetom i virtuelnu i proširenu stvarnost učini sastavnim delom biznisa njegove kompanije.

Prvo nova platforma, a onda sve ostalo

Prvi korak svakako je proširena stvarnost, a Zakerberg je predstavio platformu Camera Effects koja je, najjednostavnije rečeno, alat koji razvojnim timovima omogućava izradu aplikacija za proširenu stvarnost kojima možete pristupiti putem postojeće Facebookove aplikacije. Drugim rečima, to bi omogućilo Facebooku da postane platforma za neki novi fenomen nalik prošlogodišnjoj "Pokemon Go" maniji.

I dok će neki reći da je ovo očekivani potez Facebooka, mnogi stručnjaci u tome prepoznaju novi Zakerbergov pokušaj da uđe u rat s Google-om i Apple-om i pritom stvori paralelno tržište aplikacija i alata koji ne zavise od pametnih telefona. "New York Times" pisao je da je Zakerberg razočaran činjenicom da Facebook nikada nije stvorio vlastiti operativni sistem za pametne telefone.

Iako se radi o desetogodišnjem planu, mnogi tvrde da je ovo još jedan korak prema budućnosti u kojoj će pametne telefone zameniti neki novi proizvodi.

Prvo odlaze televizori, a onda sve ostalo

Tokom prezentacije Facebookove vizije povezane s proširenom stvarnošću, prikazane su i naoko jednostavne, ali zapravo napredne naočare koje bi imale mogućnost stvoriti virtuelni ekran u vašem dnevnom boravku i on bi bio veći od najvećeg televizora dostupnog na tržištu.

- Ne treba nam televizor. Možemo kupiti aplikaciju za jedan dolar i imati TV preko celog zida. Zapravo je neverovatno koliko stvari koje posedujemo ne mora biti opipljivo - najavio je Zakerberg. To je sasvim razumna konstatacija, posebno za one koji nemaju problem s tim da na licu nose računare i pritom omoguće Facebooku da vidi i čuje sve.

Ukratko, ako ste mislili da previše visite na Fejsu, strpite se još malo - uskoro se nećete ni skidati s njega.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

No, ako malo bolje razmislimo o onome što je rekao, televizori su tek početak, a njegova se izjava lako može primijeniti i na pametne telefone, pametne satove, tablete, prijenosna računala ili bilo što s ekranom.

Prvo Snapchat, a onda svi ostali

Microsoft je već lagano zagazio na ovaj teren svojim HoloLens naočarama, a glavni čovjek HoloLensa, Aleks Kipman, izjavio je da je smrt pametnih telefona prirodnim zaključkom proširene stvarnosti i s njom povezanih tehnologija.

Problem s time je činjenica da veliki deo svetske ekonomije zavisi od proizvodnje pametnih telefona, televizora, tableta i ostalih igračaka koje Zakerberg novom tehnologijom želi da zameni.

Toga je svestan i Zakerberg, a nova platforma (Camera Effects), privuče li dovoljan broj korisnika, mogla bi sve nove aplikacije pretvoriti u prvo što ćete koristiti na svojim novim naočarama.

Na kratke staze, ovo deluje kao borba sa Snapchatom, što i jeste. Međutim, na duže staze ovo je borba protiv kompletne konkurencije i lagani ulaz u potpuno novi svet u kojem će kompanije kao što su Google, Apple i Microsoft uskočiti na ovaj voz kako bi što pre dale vlastiti odgovor na ovu "pretnju".

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija

    1. maj 2017 | 07:36

    Apple je prva kompanija koja je izjavila da je njihova budućnost virtuelna realnost, a onda je ovaj klinja odlučio da ih iskopira.

  • Hoce to tako..

    29. april 2017 | 15:58

    Nemam fejsbuk i nemam potrebu za istim.. Pritom imam 24 god. Postoje mnogo nacina gde covek moze da se informiše.. A ovde ne vidim mogucnost edukacije vec samo uzaludno potrosenog vremena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA