Gde god i na šta god da naprskate ovaj sprej, dobićete ekran osetljiv na dodir (VIDEO)

Nova tehnologija nazvana je Electrick

  • 0

Naučnici sa Univerziteta Karnegi Melon u Pensilvaniji napravili su sprej koji, kada se naprska, površinu učini osetljivom na dodir, kao da se na njoj nalazi "touchscreen".

Microsoft sprema ekrane na kojima se neće skupljati bakterije i virusi!

Nova tehnologija nazvana je Electrick, piše "Iflscience".

Sprej se sastoji od materijala koji je baziran na ugljeniku i koji dobro provodi elektricitet. Kada se predmet naprska njime, on automatski postaje provodnik elektriciteta.

Dodajući elektrode na objekat, a potom mereći napon na njegovim različitim tačkama, moguće je pratiti kuda se, na primer, kreće prst osobe.

- Po prvi put smo uspeli da uzmemo bocu boje u spreju i da stavimo "touchscreen" na bilo šta - izjavio je Kris Harison, asistent na Institutu za interakcije čovek-kompjuter.

Sprej se može naneti na bilo koju površinu, čak i na žele. Primera radi, sprej se može naneti na različite delove stola koji će potom postati osetljivi na dodir i koji će moći da dodirom otvaraju različite aplikacije.

U svom naučnom radu istraživači ističu kako današnja "touchscreen" tehnologija nije pogodna za velike površine, kao što su stolovi na primer. Koristeći Electrick sprej, čak i površine poput zidova mogu postati osetljive na dodir.

Printskrin: Youtube/Future Interfaces Group Printskrin: Youtube/Future Interfaces Group

Naučnici ističu da se ovaj sprej može dobiti svim današnjim metodama proizvodnje, čak i 3D štampanjem. To znači da postoji veliki broj objekata koji se mogu učiniti osetljivim na dodir pomoću vrlo malo dodatne tehnologije.

Takođe, kada se sprej nanese na površinu, on je prilično otoporan i teško bledi, ali još uvek nije poznato kako reaguje na kišu ili elektromagnetno zračenje koje emituju različiti uređaji.

Pogledajte video:

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA