MP3 JE ZVANIČNO MRTAV: Oni isti koji su ga stvorili, sada su ga i ubili!

Inženjeri koji su razvili MP3 format su navodno radili sa nepotpunim informacijama o tome kako naš mozak obrađuje zvuk, pa je sam format nastao na pogrešnim pretpostavkama o tome kako zapravo čujemo

  • 7

Format koji je obeležio "divlji zapad" ilegalnih downloada odlazi u istoriju. Već se dugo vode rasprave o tome da li je pošteno prema publici vrtiti mp3 fajlove u tzv. “digitalnim” setovima – lossless formati kao što je FLAC ne zauzimaju puno mesta u današnjem svetu hard diskova i USB stickova velikih kapaciteta, a nose zvuk istog kvaliteta kao i izvorni wav format.

(R)EVOLUCIJA MUZIKE: Od gramofonske ploče, preko traka i lasera do mp3 i interneta! (FOTO) (VIDEO)

Ipak, mnogi tvrde kako MP3-evi visokog kvaliteta (npr 320 kbps) ne gube puno na kvaliteti reprodukcije, pa su sasvim pogodni i za klupsko iskustvo na ozbiljnom razglasu. Uprkost tome, sama ekipa koja je razvila ovaj format smatra kako se njegovo vreme završilo.

Nemački Fraunhofer institut za integrirane sklopove razvija mp3 format još od kasnih 80-tih, a upravo je objavio kako je licenca za patente vezane uz MP3, kao i vezani softver obustavljena, prenosi NPR.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Razloga za to ima nekoliko: sam je institut učestvovao u izradi kvalitetnijih formata kao što je AAC (Standard na iTunes), a i nedavno je naučno istraživanje koje je sproveo Audio Engineering Library dokazalo kao MP3 format muzici oduzima emocije.

Inženjeri koji su razvili MP3 format su navodno radili sa nepotpunim informacijama o tome kako naš mozak obrađuje zvuk, pa je sam format nastao na pogrešnim pretpostavkama o tome kako zapravo čujemo. Kako su psihoakustička istraživanja napredovala, tako je napredovala i tehnologija, koja je donela nove audio formate koji su bogatiji informacijama, ali i bolje odgovaraju sve popularnijem streamingu.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Naravno, to ne znači da ćemo se odreći izdanja koja i dalje čuvamo na MP3-evima, ali vrlo je verovatno da će ih u budućnosti biti značajno manje. Čitava se tehnologija sve više okreće streamingu, pritisci na ekipu koja ilegalno razmenjuje izdanja sve su veći, a industrija je našla način kako da naplati slušanje muzike – bez obzira na to je li taj način pošten prema samim autorima. Kako god bilo, moramo se prilagoditi dobu koje je zapravo već stiglo, prenosi klubikon.com.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тутор

    15. maj 2017 | 21:39

    И дан данас ми се чини квалитетнији звук са лонгплејки него овај који диктирају модерне технологије, али то је моје мишљење.

  • D.J.

    16. maj 2017 | 22:45

    Prijatelju,većina ljudi ni nezna da gramofonska ploča može da zabeleži i do 700bit kvalitet zvuka a zatim magnetofon,pa 10 praznih mesta pa jadna digitala sa 24bit...

  • Zoka

    16. maj 2017 | 23:25

    Moram da porazgovaram sa sveštenikom da organizujem sahranu jer, moram da sahranim mp3 playar:((:((:((:(( maki primi moje saučešće:((:((:((

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA