STOPAMA LUKA SKAJVOKERA: Vozilo kojim ćemo leteti po Tatuinu - jednoga dana (VIDEO)

Ovo lebdeće prevozno sredstvo je trenutno limitirano na test pilotiranje na visini od 4,5 metra i može da juri brzinom od 50 km/h, ali više iz sigurnosti, ne iz tehnoloških mogućnosti

  • 0

Ovo vozilo neće leteti kroz gusto rastinje tako dobro kao što smo videli u filmu Ratovi zvezda: Povratak Džedaja, ali će njegove lake kontrole jednog dana dozvoliti svakom da pilotira bez treninga.

Prvobitni plan izrade ovog vozila je napušten davne 1960. godine zbog problema sa stabilnošću i mogućnosti prevrtanja. "Aerofex", firma iz Kalifornije, sredila je problem prevrtanja tako što su napravili mehanički sistem kontrolisan sa dve kontrolne šipke, koje omogućavaju vozilu da reaguje na naginjanje pilota i tako vrši skretanje.

Takve intuitivne kontrole bi mogle da pomognu mnogima da odrade posao, da doktori mogu da posete pacijente u mestima koja nisu pristupačna ili da pomognu čuvarima reda i zakona da ih koriste kao što smo već rekli bez ikakvog treninga. Sve ovo je omogućeno čistom mehanikom bez nepotrebne elektronike, a kamoli korišćenja komplikovane veštačke inteligencije ili softvera za letenje.

Ali "Aerofex" ne planira da odmah počne razvoj i prodaju verzije kojom će upravljati čovek. Umesto toga, ova firma vidi ovo vozilo kao platformu za dalji razvitak bespilotnih letelica kao što su roboti koji se bave teškim dizanjem tereta, da se koriste za poljoprivredne poslove ili da brzo donesu namirnice timovima koji se bave spasavanjem na nepristupačnim terenima.

Ovo lebdeće prevozno sredstvo je trenutno limitirano na test pilotiranje na visini od 4,5 metra i može da juri brzinom od 50 km/h, ali više iz sigurnosti, a  ne iz tehnoloških mogućnosti. Starije verzije ovih vozila su mogle da lete brzinom koju može da razvije helikopter.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA