DA LI STE ZNALI? Antivirusi ne štite vaš smartfon

Antivirusi ne štite naše Android telefone koliko bi trebalo, pa je zbog toga najbolje da pazimo šta instaliramo, kao i da aplikacije skidamo samo sa oficijalnog marketa. Kod iOS sistema mogućnost za "inficiranje" telefona znatno je manja

  • 8

Današnji telefoni poseduju mnogo više ličnih podataka nego pre. Između ostalog na njima čuvamo kontakte, sms poruke, mejlove, i koristimo razne aplikacije za elektronsko bankarstvo koje u sebi imaju podatke sa kreditnih kartica. Većina korisnika misli da im je potreban antivirus kako bi zaštitili sve svoje lične podatke, ali da li je stvarno tako?

Iako postoje aplikacije koje u sebi poseduju "malware" šteta koju oni mogu da učine smartfonima je daleko manja nego što je to na primer kod standardnih PC računara. Način na koji ove aplikacije mogu da naškode telefonu su da navedu korisnika da unese neke informacije vezane za njegove kreditne kartice, automatski šalje poruke na skupe servise koji prave veliki račun ili nadziru pozive i sms poruke.

Mogućnost da se ovako nešto desi na Apple-ovom operativnom sistemu iOS je daleko manja, s obzirom da se sve aplikacije koje se pojavljuju na njihovom marketu odobrene od strane kompanije, i ne mogu se skinuti dok se sve o njoj ne proveri.

Kod računara i operativnog sistema kao što je na primer Windows, program ima mogućnost da pristupi svim sistemskim resursima. Celokupna RAM memorija, hard disk ili neki drugi deo sistema mogu biti kompletno pročitani. Zbog ovoga je mnogo opasnije "zakačiti" virus na računaru jer takav softver bez problema može pristupiti svim našim podacima.

Kod popularnih smartfona je u pitanju druga priča. I Android i iOS operativni sistem su dizajnirani tako da svaka aplikacija ima svoje radno okruženje, i nije u mogućnosti da pristupi podacima drugih aplikacija. Ovaj način funkcionisanja sistema se popularno zove "Sandboxing". Ovo znači da nijedan potencijalni softver koji može ugroziti korisnika neće naneti štetu time što će samo biti instaliran.

Zbog ovog načina funkcionisanja operativnog sistema, antivirus nije u mogućnosti da skenira potencijalne pretnje aplikacija, ili njihove podatke, jer nema pristup njima. Sa antivirusom možete bekapovati podatke ili na primer locirati telefon, zaključati ga ili obrisati ukoliko ga neko ukrade.

Ovu opciju nudi i Google, na svom Google Play sajtu tako da i ukoliko nemate antivirus, a desi se da izgubite telefon možete ga locirati ukoliko je GPS uključen na telefonu.

Što se tiče Androida, Google je predstavio sigurnosni softver "Bouncer" koji filtrira većinu štetnih aplikacija. Naravno ni on nije svemoguć i mogu se desiti propusti.

Pored Sandboxing-a, većina smartfon operativnih sistema ima takozvani "Kill Switch" pomoću kog se daljinskim putem mogu obrisati zlonamerne aplikacije.

Bez obzira na sve ovo, zlonamerne aplikacije postoje i svakim danom su sve veće. Jedini način da se zaštitimo je da pazimo šta instaliramo i da to radimo isključivo sa oficijalnih marketa.

Još jedan od načina na koji možemo biti ugroženi je ukoliko skidamo krekovane aplikacije sa raznih piratskih marketa koje u sebi mogu posedovati neki virus.

Smartfoni su sami po sebi dizajnirani tako da budu dosta sigurni u odnosu na klasične računare. Proveravanje aplikacija pre postavljanja na market, kao i nemogućnost korišćenja podataka drugih aplikacija su odličan način da korisnici budu sigurni. Antivirus jedino može pomoći kod bekapovanja ili pronalaženja izgubljenog telefona i ne igra veliku ulogu u sigurnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • seksoman

    18. januar 2014 | 14:54

    ako nesto zaobidje firewall dzaba antivirus, telefon pc, mac...jedino instalacija nekog arhaicnog os a tipa beosa, i na placene licence garantuju oko 40% bezbednosti, najbolje neki besplatan tipa avire cisto da se stavi kondom na usb ovo ostalo nikako

  • Auto

    18. januar 2014 | 16:14

    Ios - zakon

  • dexter

    18. januar 2014 | 18:37

    Ja mislim da je najgori sa tim virusima bio symbian na telefonima!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA