Hakovana čuvena aplikacija za čišćenje telefona: Ugroženo desetine miliona ljudi, ako je imate, odmah je obrišite!

CCleaner je glavni proizvod "Piriforma" koju je u julu kupila kompanija "Avast", jedan od najvećih svetskih prodavaca antivirusnih programa, koja obezbeđuje usluge za očuvanje bezbednosti kompjutera

  • 5

U softver britanske kompjuterske kompanije "Piriform" upali su hakeri i instalirali programe koji im omogućavaju da preuzmu kontrolu nad desetinama miliona uređaja, saopštila je danas ta kompanija.

HBO u velikom problemu: Hakeri im ukrali poverljive podatke i scenarije hit serija. Traže 6 miliona dolara ili...

Taj maliciozni program ubačen je u legalni softver pod nazivom CCleaner  koji se za Android uređaje i kompjutere sa interneta, skine pet miliona puta nedeljno.

On služi za čišćenje programa koji se ne koriste i kolačića sa reklamama, kao i za ubrzanje rada uređaja, prenosi Rojters.

CCleaner je glavni proizvod "Piriforma" koju je u julu kupila kompanija "Avast", jedan od najvećih svetskih prodavaca antivirusnih programa, koja obezbeđuje usluge za očuvanje bezbednosti kompjutera.

U trenutku te kupovine, 130 miliona ljudi je koristilo CCleaner.

Kako se navodi, verzija CCleanera koja je u avgustu skidana sa interneta sadržala je skrivene administrativne alate koji su pokušavali da se konektuju na nekoliko neregistrovanih veb stranica, prvenstveno kako bi skinuli dodatne programe koji nisu dozvoljeni.

- Ne postoji ništa što su korisnici mogli da primete - rekao je istraživač za bezbednost Kreg Vilijams iz kompanije "Sisko".

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anon

    19. septembar 2017 | 12:20

    Nije samo za Android nego i za Windows sisteme. Verzija 5.33 aplikacije CCleaner koja se mogla preuzeti u periodu između 15. avgusta i 12. septembra izmenjena je i u nju je ubačen malver Floxif. Malver se mogao pokrenuti samo na 32-bitnim sistemima, ali bi odustajao od pokretanja ako korisnik nije koristio administratorski nalog. 13. septembra Piriform je objavio CCleaner 5.34 i ažuriranje (v.1.07.3114) za CCleaner Cloud koji ne sadrži maliciozni kod.

  • Francuz

    19. septembar 2017 | 10:42

    Nemam Android, nemam briga!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA