≫ 

Nova opcija na WhatsApp-u otkriva sa kime se stvarno dopisujete

Korisnici ove aplikacije za dopisivanje od danas su još bezbedniji

  • 0

Nova opcija na WhatsApp-u omogućava da se zaštitite od lažnih informacija uz pomoć funkcije koja nam otkriva da li je neko autor poruke ili ju je neko samo prosledio, a na to će da nam ukazuje obaveštenje iznad poruke.

Od 5 najpopularnijih iOS aplikacija svih vremena - 4 su u vlasništvu Facebooka

Lažne vesti i dezinformacije na WhatsApp-u uzele su toliko maha da su lažne optužbe o trgovini decom i organima dovele do nasilja. Ljudi su dobijali poruke koje su ih obaveštavale o kidnaperima, ali pošto su odmah označene kao "forwarded" nisu ih uzimali u obzir.

Vodite računa kome i kakve poruke šaljete. Foto: Pixabay.com

Iz Facebook-a je stigla reakcija nadležnih koji su u ključnim dnevnim listovima objavili oglase u kojima pokušavaju da edukuju korisnike aplikacije čiji su vlasnici. Na samoj aplikaciji nalazi se nova opcija i od sada će se pojavljivati mala oznaka iznad poruka koje su prosledili korisnici.

Nova oznaka koja pokazuje da ste poslali poruku olakšaće praćenje razgovora u grupama i među korisnicima i daće vam do znanja da li je vaš prijatelj autor teksta ili neko drugi. Ono što svi korisnici treba da imaju na umu jeste da vode računa i dobro razmisle pre nego pošalju neku poruku.

Popularna aplikacija svakodnevno radi na bezbednosti korisnika. Foto: Pixabay.com

Kako su sve poruke zaštićene enkripcijom, WhatsApp ne može da se bori protiv lažnih vesti kao Facebook koji skenira i pregleda sve javne objave u potrazi za sumnjivim sadržajem.

Korisnici će sada moći da označe poruke kao lažne i o tome će biti obavešteni svi koji ih prime. Ono što otežava borbu protiv lažnih informacija jeste zaštita privatnosti i dokazi o verodostojnosti informacija koje se prosleđuju, s toga je na prvom mestu neophodna pažnja primaoca, ali i pošiljaoca poruka. Stručnjaci savetuju da se na sve načine zaštitimo sami i da pazimo kakav sadržaj delimo sa našim prijateljima.

(Telegraf.rs/thenextweb.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA