≫ 

Facebook je izgubio neverovatnih 148 milijardi dolara za 90 minuta - a za sve je kriv jedan poziv

Ponekad je bolje ne podići slušalicu

  • 0

Izvršni direktor Facebooka, Mark Zakerberg, najavio je novu "srećnu" statistiku tokom konferencijskog poziva sa finansijskim analitičarima. Otprilike 2.5 milijardi ljudi, trećina celokupne populacije na svetu, koristi jedan od Facebookovih proizvoda svakog meseca.

Međutim, ova impresivna statistika nije bila dovoljna da skrene pažnju investitora sa loših vesti koje je kompanija imala da podeli - očekuju se značajno smanjeni prihodi i operativne margine do kraja godine.

Deoničari Facebooka žele da smene Marka Zakerberga - a jedna veoma velika stvar ih u tome sprečava

A dokaz za ovo najbolje se video na deonicama društvene mreže, koje su tokom ovog razgovora pale za 24 odsto. Zapravo, poziv sa Zakerbergom i kolegama samo je pogošrao stvari za Facebook - kada je u pitanju cena deonica.

Foto: Profimedia/Facebook se našao u velikim problemima na berzi

Sat vremena pre početka konferencije, Facebook je najavio razočaravajuće finansijske rezultate za drugu četvrtinu ove godine. Kompanija je omašila očekivanja Wall Streeta po pitanju prihoda, ali i broja dnevnih i mesečnih aktivnih korisnika.

Tokom poziva, deonice Facebook počele su da padaju, a u trenutku kada su dostigle najnižu tačku, više od 148 milijardi vrednosti kompanije je bilo zbrisano.

Na svu sreću, deonice su kasnije počele da se oporavljaju, ali su i dalje u crvenom, 20 odsto ispod crte.

Pojedini analitičari bukvalno su sravnili kompaniju tokom poziva zbog očekivanja pada finansijskih rezultata. Pri kraju poziva, jedan od analitičara bio je šokiran brzinom kojom se rast prihoda usporavao da je izjavio - "čini se da je ovo veće od svega što smo videli".

A bilo je i onih koji su tvrdili da ljudi ne bi trebalo da očekuju da će se finansije Facebooka oporaviti u skorije vreme.

A sve ove negativne tvrdnje opasno su se odrazile na vrednost Facebooka na berzi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA