Želite da u 2018. godini naučite da programirate? Uz ove savete, to i možete

Da bismo vam pomogli na ovom putovanju u novoj godini, sastavili smo listu od šest saveta koji će vam olakšati učenje programiranja

  • 0

Da li ste odlučili da u 2018. godini naučite da programirate? Ako jeste, niste sami. Većina onih koji danas žele da promene karijeru pokušavaju da nauče da programiraju.

Da bismo vam pomogli na ovom putovanju u novoj godini, sastavili smo listu od šest saveta koji će vam olakšati učenje programiranja. Bilo da želite da postanete programer, realizujete svoju ideju za aplikaciju ili dodate svom CV-ju još jednu veštinu, na listi ćete pronaći nešto za sebe.

Prestanite da razmišljate i počnite da radite

Lako je utonuti u beskrajno istraživanje: počnite od toga koji su popularni i traženi programski jezici, pa onda saznajte koji su najbolji radni okviri, zatim istražujete kakvi edukativni programi u oblasti programiranja postoje, tražite knjige na temu programiranja... Ali ovome nikad kraja. Što više na ovaj način ulazite u materiju, sve će vam teže pasti početak. Zato, prestanite da planirate i započnite sa učenjem kroz praksu.

Kodirajte svakog dana

Foto: Pixabay.com

Konzistentnost je ključna za programiranje. Morate da provodite vreme u pisanju kodova svakog dana. Čak i ako imate samo petnaest ili dvadeset minuta slobodno, i za tako kratko vreme možete da izaberete neki programerski problem i rešite ga.

Ako imate više slobodnog vremena, počnite da radite na konkretnom projektu i trudite se da svakog dana pravite male korake. Tako ćete dugoročno ostvariti veliki napredak.

Naučite da volite sam proces programiranja

Postoji mnogo razloga da zavolite programiranje.

-Stvaralaštvo: Imate mogućnost da gotovo ni iz čega napravite nešto, koristeći svoj računar, tekstualni editor i ideje koje imate.

-Estetika: Imate mogućnost da se izrazite kroz elegantne kodove koje računari razumeju.

-Širenje vidika: Često postoji mnogo različitih načina za rešavanje istog problema. Ako naučite da rešite neke ili sve, ili ako makar prođete kroz svaki od njih, proširićete vašu perspektivu.

-Zadovoljstvo zbog rezultata: Iskustvo pokretanja stvari na klik vrlo lako može da u vašoj karijeri postane jedan od onih nezaboravnih trenutaka koji ispunjavaju zadovoljstvom.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Ostanite pribrani pod pritiskom

Ako postanete programer, pre ili kasnije ćete doživeti sledeći scenario:

Unećete promenu u kod. Ta promena će prouzrokovati nepredviđene probleme koje treba odmah rešiti.Nemate pojma kako ćete da rešite te probleme.

Tada se trudite da ostanete pribrani pod pritiskom. Ključno je da održite sposobnost da kritički razmišljate o kodu u trenutku kada je potrebno da se nešto hitno uradi. Pribranost u trenucima krize jeste karakteristika programera koji su sposobni za velike stvari.

Naučite da na pravi način tražite pomoć i pomoći ćete sebi

Evo kako da zatražite pomoć kada ne možete da rešite neki problem ili se zaglavite u kodu:

-          Komunicirajte otvoreno i razgovarajte o problemu sa kojim se suočavate.

-          Objasnite tačno kako problem izgleda i šta remeti.

-          Objasnite sve detalje o problemu i zašto se problem desio.

-          Prođite kroz to zašto smatrate da je takvo ponašanje iznenađujuće.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Čin komuniciranja i deljenja detalja o problemu često će vam pomoći da i sami otkrijete stvarni uzrok problema. Većina programera doživela je situaciju u kojoj objašnjavaju sve relevantne detalje svog problema i onda i sami pronađu odgovor u tom procesu.

Mikroodluke su često važne

Računarski program koji pišete može da ima desetine, ako ne i stotine imena varijabli i imena metoda. Posle izvesnog vremena teško je snaći se u tolikom obilju. Zato će se dobri programeri uvek baviti malim, naizgled nebitnim stvarima, kao što je imenovanje elemenata u sopstvenim kodovima promišljenim, opisnim imenima.

Ako ste odlučili da naučite da programirate u ovoj godini, dobra vest je da to možete da postignete bez mnogo godina truda i posvećenosti. Bez obzira na vaša prethodna znanja i bez obzira na to želite li da učite dok i dalje radite neki drugi posao, ili ćete sve svoje vreme da posvetite obrazovanju, danas kod nas postoje edukativni programi prilagođeni svakom polazniku. Imajte na umu da je za edukaciju potrebno najmanje 12 meseci i da kratki kursevi ne mogu da vam obezbede znanja koja su potrebna da biste se uspešno bavili programiranjem.

Više o sertifikovanim jednogodišnjim obukama možete da saznate na ovom linku.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA