≫ 

Da li je bitcoin zaista anoniman i kakva je njegova opasna veza sa tajnim službama i "mračnim internetom"?

Koliko je razvoj digitalnih tržišta uticao na razvoj kripto valuta? Kakav je uticaj dark weba na bitcoin?

  • 2

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu, u kolumni ove nedelje nam objašnjava kako će bitcoin uticati na dalji razvoj bankarskog sistema.

Digitalna tržišta se šire velikom brzinom i zamenjuju klasične prodavnice. Pored već klasičnih digitalnih platformi za trgovinu kao što su Amazon i eBay svakim danom se pojavljuju nove platforme za online trgovinu. U Srbiji postoje platforme za online trgovinu dok većina prodavnica nudi online poručivanje a u velikoj meri i online plaćanje roba i usluga.

Očigledno je da se na ovakav način razvijaju i unapređuju bezgotovinska plaćanja i na taj način se plaćanje gotovinom potiskuje u drugi plan.

Foto: Pixabay.com

U svetu podzemlja postoji tržište narkotika, oružja i drugih nelegalnih roba i usluga. Dark web nije ništa drugo nego preslikano podzemlje u virtuelni svet. Plaćanje nelegalnih roba i usluga u realnom svetu se vrši plaćanjem putem zvaničnih valuta, najčešće u gotovini. Uvođenje takvog novca u legalne tokove nije tako jednostavno ali postoje mnogobrojni načini da se to uradi.

Prema nekim podacima na 90% novčanica USD se mogu pronaći tragovi kokaina! Zaključak je više nego očigledan. Takođe ozbiljnijom forenzikom bi se mogli pronaći otisci prstiju kao i DNK na novčanicama i na ilegalno prodatom oružju i municiji. Doduše korišćenjem amonijaka se tragovi DNK u potpunosti mogu ukloniti, pogotovo sa oružja, ali je malo verovatno da će se taj metod često primenjivati.

Foto: Coindesk

Pošto je taško utvrditi ko je kreirao bitcoin, o čemu smo prethodno pisali, još je teže utvrditi prave motive kreiranja kripto valuta. Postoje mišljenja da je bitcoin formiran pre svega kao sredstvo plaćanja na ilegalnom virtuelnom tržištu. Na ilegalnom digitalnom tržištu se bitcoin prihvata kao sredstvo kvazi anonimnog plaćanja.

O tome da li je plaćanje bitcoinom anonimno pisali smo u prethodnim nastavcima. Postoje različita mišljenja o tome. Ipak, ako uzmemo u obzir da se narkotici koji se naručuju na crnom digitalnom tržištu isporučuju na adresu, da li zaista postoji anonimnost? Zanimljive su tehnike isporuke oružja, pogotovo većih dimenzija koje se isporučuje u delovima na više različitih lokacija i uz koje se dobija detaljno uputstvo za sklapanje. Uočavamo da su tehnike potpuno iste kao kod poručivanja ormara za cipele. Posebno je pitanje kako svi ti elementi dolaze od prodavca, odnosno kako prelaze put kroz više država.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Kao jedan od sinonima za ilegalno digitalno tržište je sajt Silk Road koga je kreirao Ross Ulbricht koga je kasnije uhapsio FBI. Iako je Ulbricht koristio Tor pretraživač koji, navodno, obezbeđuje anonimnost, ipak je bio lociran. Ako imamo na umu činjenicu da je Tor pretraživač razvila mornarica SAD, odgovor se sam po sebi nameće.

FBI je sprovodio i dalje sprovodi akciju otkrivanja sajtova koji trguju nelegalnim robama i uslugama i neke od metode koje koriste se svode na to da se agenti FBI predstavljaju kao kupci ili prodavci a zatim prate tokove roba i novca. Bez obzira što se bitcoin smatra anonimnim, u mnogo slučajeva su otkriveni počinioci. Razotkriveni su i oboreni sajtovi kao što su: CannabisRoad, Blue Sky, Hydra i drugi.

Međuzavisnost dark web-a i bitcoina je očigledna, dok je anonimnost čini se, ipak, samo prividna.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fil

    6. mart 2018 | 01:24

    Vise je nego ocigledno. Bitcoin su kreirali amerikanci. Naravno, njihova prempumpana valuta se preliva u kriptovalute, jer im uskoro preti totalna delvacija dolara. Onog trenutka, kad Kina, Rusija i njima bliske zemlje budu izbacile dolar iz medjosobne trgovine, pocece krah dolara. Pokusace da potraze spas u bitcoinu, ali sve je to kratlog daha. Spremite se...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA