≫ 

Programeri, oslobodite se ovih mitova o radu na daljinu

Da li je teže ili lakše raditi od kuće?

  • 0

Iako je danas sve više onih koji rade na daljinu, ili od kuće, i dalje postoje mnoge sumnje koje muče sve one koji dobiju ovakvu ponudu za posao. Danas programeri najčešće rade na daljinu, jer su kompanijama širom sveta neophodni programeri, a ne mogu da ih pronađu ili priušte na svojoj lokaciji.

3 koraka koja morate da prođete ako želite da postanete softverski inženjer

Predstavljamo vam nekoliko mitova o radu na daljinu, kao i neke od saveta stručnjaka iz kompanije „Charisol“ koji vam mogu pomoći da se bolje snalazite u ovakvoj vrsti rada.

MIT 1:

Foto: Pixabay.com

Rad na daljinu može biti veoma težak (ili neverovatno usamljenički) za nekoga ko ceo dan sedi kod kuće i piše kodove. Pritom, kad zapadnete u problem, kolege ne mogu da vam pomognu.

ISTINA:

Uopšte ne morate da radite u potpunoj izolaciji. Evo nekoliko ideja:

Budite aktivni u komunikaciji sa svojim timom na internetu. Ako ne radite kao deo tima, možete da se povežete sa drugim ljudima koji rade na daljinu, da se pridružite internet-zajednicama programera koji rade na daljinu. Oni  uvek mogu da vam pomognu kada se zaglavite na nekom problemu. S druge strane, i vi možete da podelite svoja iskustva sa njima i u razmeni steknete neka nova znanja.

Možete da radite iz kafića, ali i u zajedničkim radnim prostorima, kojih je sve više i kod nas. Ovo su mesta namenjena upravo ljudima koji rade od kuće i nemaju svoju kancelariju ili im se iznajmljivanje kancelarije ne isplati.

Prednost ovih prostora je u tome što možete da ih plaćate na dnevnom nivou, po satu, na nedeljnom nivou, a u cenu su ponekad uračunate i dodatne stvari, poput kafe i pića. Možete da se upoznate sa drugim ljudima koji rade na daljinu, ili da se izdvojite i radite u potpunom miru.

MIT 2:

Na daljinu obično rade introvertni programeri i softverski developeri.

ISTINA:

Rad na daljinu nije namenjen isključivo introvertnim ljudima – kao što ni učenje na daljinu, odnosno online školovanje, nije namenjeno samo učenicima koji su introvertni. Glavna stvar na koju treba paziti kod rada na daljinu jeste da naučite kako da uspostavite zdravu ravnotežu između rada na daljinu i interakcija sa ljudima oko vas (online i offline).

MIT 3:

Foto: code.edu.rs

Rad na daljinu podrazumeva rad po sopstvenom rasporedu, bez obzira na rokove.

ISTINA:

Rad na projektima bez fizičkog nadgledanja od vašeg šefa ili klijenta ne bi trebalo da bude izgovor za propuštanje rokova. Kao frilenser morate stalno da se prilagođavate rokovima baš kao što biste radili i iz kancelarije u kompaniji. Stoga, na vaš visoko profesionalan odnos prema radu izolovanost ne bi trebalo da utiče. Evo kako možete da prevaziđete problem odlaganja, i da budete tačni:

Rasporedite svoje zadatke po prioritetnosti pomoću aplikacija za upravljanje vremenom ili jednostavno tako što ćete napraviti listu pomoću olovke i papira.Izbegavajte sve vrste ometanja, tako što ćete ih identifikovati i postaviti jasne granice: primera radi, ograničite sebi pristup društvenim mrežama u toku rada, isključite telefon ako vam nije neophodan i slično.Lepota rada na daljinu je u ovome: sa fleksibilnošću i pravilnim upravljanjem vremenom, možete raditi kvalitetan posao.

Karijera u programiranju nudi  brojne povoljnosti i širok spektar mogućnosti za zaposlenje, priliku da radite od svoje kuće i dobru zaradu. Ali da biste počeli da radite kao programer morate da prođete obuku koja traje najmanje 12 meseci. Kraći kursevi i obuke jednostavno ne mogu da vam pruže dovoljno znanja i prakse. Više o sertifikovanim edukativnim programima kod nas možete da saznate na ovom linku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA