Za i protiv: Da li ste spremni da postanete menadžer prodaje?

Čak i iskreni poštovaoci takozvane „umetnosti prodaje" i ljubitelji veštine pregovaranja mogu da budu potpuno nespremni da se uhvate u koštac sa svim zamkama i demonima posla menadžera prodaje.

  • 5

Sve je u redu dok radite ono što sam naziv posla govori – upravljate i prodajete, ali posao menadžera prodaje podrazumeva i mnoge druge elemente, veliku odgovornost, spremnost da se odgovorno i mudro postupa u kritičnim situacijama.

Nećete po ceo dan sedeti u kancelariji i nadgledati ljude koji za vas obilaze teren i plasiraju proizvode koje vaša firma nudi. Često ćete biti u situaciji da i sami prodajete, da odgovarate za tuđe neuspehe ili da noći provodite za računarom praveći planove i pišući izveštaje.

Da li zaslužujete povišicu? Ako imate svih ovih 8 osobina, onda bi definitivno trebalo da je tražite

Da biste lakše odlučili da li je prodaja put kojim želite da krenete, evo nekoliko činjenica i razloga koji predstavljaju argumente za izbor ove profesije i onih argumenata koji su protiv izbora ove profesije.

Činjenica 1: Menadžeri prodaje su šefovi drugima

Foto: Pixabay.com

ZA: Ako ste po prirodi vođa, logičan tok u razvoju vaše karijere jeste da nekome postanete šef. Kao menadžer prodaje imaćete mnogo prilika da podstičete, edukujete, pa čak i da po potrebi disciplinujete ili otpuštate pojedince koji rade za vas.

Svaki menadžer prodaje ispod sebe ima tim komercijalista i nižih menadžera. Svi oni, koliko god da ih je, odgovaraju vama i rade kako bi ispunili ciljeve i planove koje im vi, u dogovoru sa višim menadžmentom kompanije, postavljate na mesečnom, kvartalnom i godišnjem nivou.

PROTIV: Biti menadžer je uzbudljivo... kada stvari idu dobro. Ali može biti i veoma zahtevno i nimalo prijatno kada poslovi krenu naopako.

Kada naiđu meseci u kojima ne ispunjavate zadati plan i ne ostvarujete ono što se od vas očekuje, neće biti važno ko je kriv – vi ćete biti jedini odgovorni za učinak celog tima. Izazovi sa kojima se sreće svaki menadžer prodaje nekada mogu da budu veći od svih prednosti profesije.

Zato svako ko je nadređen drugima u bilo kojoj kompaniji mora da bude spreman za to da bude kriv za neuspeh i sposoban da se nosi sa teškim periodima, koji će svakako nekada naići.

Činjenica 2: Menadžeri prodaje moraju i da prodaju

Foto: Pixabay.com

ZA: Za one koji vole da učestvuju u tržišnim poslovima, ovo ne predstavlja problem. Ne samo što ćete imati neprestanu interakciju sa klijentima, već ćete biti i u prilici da uporedo sa tim inspirišete svoje zaposlene da slede vaš primer u komunikaciji sa potrošačima.

Kada ste zajedno na terenu, članovi vašeg tima će od vas učiti kako treba da se ponašaju. Vaše veštine komunikacije i pregovaranja doći će do izražaja, a mnogo je menadžera koji upravo to vide kao jednu od najvećih lepota svog posla. Svakako, nikada vam neće biti dosadno – dinamika ovog posla je izuzetna i svaki dan vam nudi nove izazove, putovanja i nove zadatke.

PROTIV: Nije nimalo lako da istovremeno prodajete i budete vođa. Ujutru može da vas čeka obilazak lokacija sa komercijalistima, a noć ćete provesti praveći kvartalne planove i proračune.

Za one koji nisu navikli na stalni pritisak i na ovako dinamičan način života, može biti izuzetno stresno da svakodnevno budu i prodavci i motivatori, i šefovi i terenski radnici. Ko nije spreman na to da mora i može da radi sve poslove, naći će se u situaciji da mu ovakva raznolikost zadataka i obaveza postane toliko naporna da na kraju zaboravi sve lepote i prednosti menadžerskog posla.

Činjenica 3: Menadžeri prodaje često putuju

Foto: Pixabay.com

ZA: Ko još ne voli da putuje? Umesto da od ponedeljka do petka sedite u kancelariji i gledate u isti ekran, iste ljude i zidove, zamislite da imate priliku da proputujete celu zemlju, region ili kontinent. Danas ste u svom gradu, sutra na drugom kraju zemlje, a za dva dana avionom letite stotinama kilometara daleko.

Ako uživate u tome da upoznajete nove ljude i obilazite nova mesta, menadžer prodaje je pravi posao za vas. Vežbaćete svoje govorničke i pregovaračke veštine, jer različiti krajevi nose razlike u mentalitetu i načinu poslovanja. Verovatno ćete usavršiti i strane jezike, a iskustvo i snalažljivost, koje ćete usput steći, biće vam dragoceni šta god radili u životu – poslovnom i privatnom.

PROTIV: Ako ste „kućni tip", možda vam neprestana putovanja neće biti nimalo inspirativna, već naprotiv – naporna.

Kada saberete vreme provedeno u automobilu ili avionu i vreme posvećeno papirologiji, videćete da vam ne ostaje mnogo radnog vremena. Uvek ćete biti u poslu, jer kada putovanje i izveštaji budu završeni, čeka vas pravi menadžerski posao, planiranje, istraživanje tržišta, razgovori sa šefovima i članovima tima i još nebrojeno mnogo radnih aktivnosti.

Dakle, slobodno vreme za vas će bukvalno biti svedeno na minimum. To valjda i znači biti poslovni čovek.

Činjenica 4: Menadžeri prodaje imaju dobre početne plate, stalne povišice i bonuse

Foto: Pixabay

ZA: Treba li uopšte govoriti o tome koliko je zarada bitna i koliko je dobro dobiti povišicu plate?

Više novca je glavna motivacija za većinu onih koji žele da konstantno profesionalno napreduju. Uspon na korporacijskoj lestvici podrazumeva povećanje prihoda i finansijski napredak. Povećanje plate znači i bolji životni standard, a kvartalni i godišnji bonusi će vam obezbediti novi automobil, veći stan i luksuznija letovanja.

Svakako ćete se osetiti uspešnim i moćnim kada vas firma nagradi za poslovni uspeh koji ste postigli.

PROTIV: Sa povećanjem plate i bonusima, dolaze i visoka očekivanja koja će vaši nadređeni imati od vas. Očekivanja mogu da dođu u različitim formama – budžetska, kadrovska, personalna, inovaciona…

Ako dobijete dobar godišnji bonus zbog uspeha koji ste postigli ove godine, od vas se očekuje da sledeće godine lestvicu podignete još više. Ako ste ove godine imali nova poslovna rešenja koja su kompaniji donela veće prihode i zbog toga vam je povećana plata, očekivaće se da sledeće godine ponovo dođete sa dobrim predlozima i poslovnim inovacijama.

Uvek ćete biti u obavezi da opravdate novac koji zarađujete i to što vam kompanija ukazuje poverenje i nagrađuje vas. Ovakva očekivanja povećavaju nivo stresa. Ipak, najbolji menadžeri uživaju u izazovima, jer im podižu adrenalin i ne dozvoljavaju im da upadnu u rutinu.

Na kraju, dobri menadžeri prodaje traženi su u svakoj industriji. Menadžment prodaje je svakako dinamičan, izazovan i dobro plaćen posao, koji nosi mnoge prednosti i mogućnosti za razvoj karijere. Samo od vas zavisi u kom pravcu ćete otići – mogućnosti je bezbroj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Радосна жена

    7. septembar 2018 | 10:49

    Имала сам то радно место. Доказала се, остварила велики успех и дошла до пред нервни слом. Бог ме спасио избавио и заштитио. Изашла из те приче и сад уживам у свом животу без одговорности за друге а радећи за себе. Милина

  • nikola

    24. septembar 2018 | 10:08

    Zavrsio tehnicki fax, a posao nasao u prodaji. I sve po redu od nize pozicije, pa do vise (regionalni menadzer prodaje). Kolika god da je plata, ne isplati se. Stres, da kaznjavas ljude ispod sebe, itd. U principu sekta jedna. Napustio sve to i sada sam vec nekoliko godina u Nemackoj. Rad ohne Stress i milina. Pa ovaj komentar vam saljem sa posla.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA