≫ 

Nastanak nove kriptovalute možemo pratiti na primeru novog derivata Ethereuma

Hard Fork pred našim očima.

  • 0

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu, nam u kolumni ove nedelje otkriva kako možemo pratiti nastavak nove kriptovalute.

U prethodnim nastavcima smo pisali o nastanku novih kriptovaluta koje nastaju deljem blockhain lanca Hard Fork postupkom.

Da li je moguće hakovanje bankomata za klasične i kriptovalute?

Jedan od takvih postupaka se dešava upravo sada. Iz Ethereuma nestaje nova blockchain grana sa novim pravilima izračunavanja hash vrednosti i novim načinom verifikacije verodostojnosti transakcija. Nova pravila se značajno razlikuju od izvornog Ethereuma što će uzrokovati da blockchain grana definiše novu kriptovalutu.

Foto: Coindesk

Kako smo pominjali u prethodnim nastavcima, najnovije izmene Ethereuma pod nazivom Konstantinopolj donose mnoge novine, naročito po pitanju bezbednosti.

Nova valuta je prošla fazu razvoja posebne grane, i izvršena su testiranja pojedinih modula ponaosob. Ono što sledi je testiranje sistema kao celine kako bi se uočili i ispravili eventualni bagovi. Testiranje se vrši u testnom okruženju koje gotovo u potpunosti simulira realno okruženje.

Posebno projektovano testno okruženje za kriptovalute je Testnet, koje poseduje svoj blockchain i verno oslikava realne uslove. Za testiranje derivata Ethereuma razvijeno je okruženje - Ropsten.

Ropsten predstavlja okruženje u kome je moguće vršiti unakrsna testiranja. Iako testno okruženje predstavlja vernu kopiju originala, jedna bitna stavka se, ipak, ne može simulirati, a to je realan obim trgovine. Vreme potvrđivanja blokova se može saznati tek kada nova kriptovaluta bude u operativnoj upotrebi. Isuviše je mnogo stohastičkih činilaca u realnim transakcijama da bi mogle biti mogle biti predviđene u testovima.

Foto: Pixabay.com

Očekuje se da testiranja startuju početkom oktobra 2018. godine, i u toku su završne pripreme za predstojeće testove. Kako se i očekivalo, Konstantinopolj u sebi sadrži osobine koje ne dozvoljavaju kompatibilnost sa prethodnom kriptovalutom. Novine se, pored povećane bezbednosti, odnose i na povećanje efikasnosti na Ethereum mreži.

Kada smo govorili o „rudarenju“ kriptovaluta, konstatovali smo da što je više kriptovalute „izrudareno“ odnosno što se više neke kriptovalute nalazi u opticaju, sve je teže pronaći preostale koine jer je potrebno više izračunavanja a samim time više utrošenog vremena i električne energije. U žargonu kriptovaluta ova pojava se naziva „difficulty bomb“. Konstantinopolj omogućava da se povećani napor za „rudarenje“ nove kriptovalute odlaže, odnosno da se povećani utrošak energije i vremena dešava znatno kasnije nego što je to slučaj kod drugih kriptovaluta.

Mnogi budući „rudari“ nove kriptovalute izrazili su bojazan da specijalno projektovan hardver za „rudarenje“ kriptovaluta - ASIC (Application-Specific Integrated Circuit), neće biti tako efikasan sa predtojećim derivatom Ethereuma. Pomenimo da je ASIC projektovan prvenstveno da izračunava hash vrednosti za Bitcoin.

Nova kriptovaluta je samo jedna u nizu koji će se, sasvim izvesno, nastaviti i dalje. Svako novo grananje donosi nove izazove, nova rešenja ali i napredak tehnologije koji je nezaustavljiv.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA