CERN openlab i Comtrade potpisali novi sporazum o saradnji na sistemu za čuvanje podataka velikog obima EOS

CERN, Evropska laboratorija za fiziku elementarnih čestica, kroz svoj projekat openlab sarađuje sa vodećim svetskim IKT kompanijama i istraživačkim organizacijama koje razvijaju IKT rešenja namenjena naučnoj zajednici

  • 0

Comtrade je jedna od samo osam kompanija koje u njemu učestvuju (tu su i Huawei, Intel, Siemens i Oracle), a zadužena je za vrlo bitan projekat – olakšavanje pristupa rezultatima CERN-ovih istraživanja bilo gde u svetu.

Srbija spremna da postane punopravni član CERN-a: Potpisan Memorandum o saradnji i edukaciji nastavnika iz Srbije (FOTO)

Comtrade se još 2015. godine pridružuje CERN openlab-u i odmah preuzima brigu o EOS-u, rešenju za čuvanje podataka iz eksperimenata vršenih putem velikog hadronskog sudarača, LHC-a. CERN je prvobitno razvio ovo rešenje za podatke iz oblasti fizike, ali sada se ono sve više koristi i za podatke iz drugih naučnih disciplina.

- Na osnovu velikog iskustva u skladištenju podataka, radu sa sistemima i testiranju softvera, Comtrade sada nastavlja da unapređuje EOS, kako bi taj sistem bio još korisniji za open- source zajednicu, odnosno brojne naučnike koji svakodnevno pristupaju CERN-ovim podacima istovremeno, nasumično i kroz veliki broj otvorenih fajlova, napominje Alberto Di Meglio, šef CERN openlab-a.

Foto: Promo

Tokom 2016. godine, Comtrade je, kao prvi korak, obezbedio pouzdane setove za instalaciju i brzo uspostavljanje EOS-a. Po sada potpisanom sporazumu, Comtrade će u narednim mesecima uspostaviti usluge tehničke podrške i završiće detaljno korisničko uputstvo.

- EOS ne samo da pruža elastičan i prilagodljiv open-source prostor za ono što je nama najvažnije - čuvanje i obradu podataka - već je on samo jezgro rešenja za sinhronizaciju i deljenje podataka CERN-a. Zato sa žarom nastavljamo uspešnu saradnju sa inženjerima iz Comtrade-a na daljem poboljšavanju i unapređivanju softvera za korisničku zajednicu EOS- a,“kaže Luca Macetti, kordinator ovog projekta.

Iscrpna petodelna dokumentacija, koju su sačinili inženjeri iz Comtrade-a, biće uskoro objavljena na CERN-ovom zvaničnom EOS portalu (eos.cern.ch).

- Kroz ovaj rad, razvijamo nove funkcionalnosti, kao što je dokumentacija za automatsko instaliranje i za korišćenje EOS-a, što će biti velika pogodnost za CERN i sve koji koriste ovo rešenje. U međuvremenu, Comtrade prikuplja znanje o EOS-u. Kroz ovaj proces, postaćemo visoko kvalifikovani izvor tehničke podrške za sve redovne korisnike EOS-a“, izjavio je Gregor Molan, šef Odeljenja za istraživanje i razvoj u Comtrade-u.

Doprinos Comtade-a je značajan. Foto: Promo

Veselin Jevrosimović, vlasnik i predsednik Comtrade-a, odlučio je 2015. godine da Comtrade treba da se pridruži CERN openlab-u, u petoj fazi ovog projekta (2015-2017). Ta odluka je zaživela kroz redovan rad vrsnih mladih inženjera, kojima je pokrovitelj Comtrade. Važnost njihovog rada je očigledan. Podaci dobijeni iz eksperimenata LHC-a, kojih ima oko 50 petabita godišnje (1 petabit = 1024 terabita), se čuvaju i analiziraju pomoću globalne mreže računara. Ova 'Svetska LHC računarska mreža' (WLCG) se sastoji od 170 računarskih centara raspoređenih u 42 države. EOS hiljadama istraživača širom sveta omogućava pristup podacima iz eksperimenata LHC-a u gotovo realnom vremenu.

Tri godine kasnije, CERN je u mogućnosti da lakše pruža LHC zajednici pouzdan prostor za čuvanje i brz dotok podataka i da podrži njene nezapamćene potrebe u sferi obrade, distribucije i analize podataka. Istovremeno, Comtrade, poznat po nepogrešivom inženjeringu u domenu komercijalnog softvera, podigao je ovom zapaženom saradnjom sa CERN-om svoju sposobnost da podrži i open-source zajednicu.

Comtrade se 2015. godine pridružio CERN openlab-u. Foto: Promo

Evropski IKT konglomerat Comtrade razvija napredni poslovni softver i globalno distribuira rešenja na više od petnaest tržišta u Severnoj Americi, Evropi, Aziji i Australiji. Sistemske integracije i distribucija uređaja dopunjuju ovu glavnu aktivnost. Poslednjih godina, edukacija, mediji i potrošačka elektronika zaokružuju Comtrade-ov bogati portfolio. Comtrade zapošljava više od 1000. softver inženjera i ima odličnu reputaciju u obezbeđivanju kvaliteta i testiranju.

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja CERN je vodeća svetska laboratorija za istraživanja u domenu fizike elementarnih čestica. Osnovana 1954. godine, sada ima 22 države članice i nekoliko država sa statusom pridruženih članova ili sličnim. Iz sedišta u Ženevi, CERN upravlja mrežom sudarača čestica, čiji eksperimenti proizvode desetine petabita podataka godišnje. Poznat je i kao organizacija u kojoj je, pre više od četvrt veka, nastala najveća svima dostupna globalna računarska mreža - Veb.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA