Evo kako da razvijate aplikacije koje će korisnici i klijenti voleti

Imate ideju za stvaranje aplikacije, ali vam nedostaje znanje u oblasti programiranja? Razumete šta želite, ali niste sigurni koji je sledeći korak?

  • 0

Kao vlasnik i direktor kompanije specijalizovane za dizajniranje i inženjering softvera, Džejms Lopez često dobija pitanje kako treba započeti putovanje u svet razvoja aplikacija za mobilne uređaje.

„Mnogi preduzetnici i početnici u programiranju me pitaju koji je najbolji način za izgradnju aplikacije. Koliko brzo može da se izgradi? Koliko to košta? U inženjeringu ne postoji jedinstveni odgovor, recept ili konačni pristup koji radi za svaku aplikaciju. Odgovor je – zavisi", ističe Lopez.

Da vidimo kako i od čega.

Od čega zavisi razvoj aplikacije?

Foto: Pixabay.com

Lopez ističe da sve zavisi od putokaza proizvoda.

Ako radite za klijenta, morate da postavite pitanje: „Koji je pravi MVP – minimalni održivi proizvod, a ne koji je najdragoceniji – i šta će ga učiniti vrednim?“ Koliko brzo možete da napravite funkcionalnu verziju – demo – koju možete da predstavite vašoj ciljnoj publici?

Često nema jasne staze za izgradnju aplikacije, jer proizvod nema jasan put. Obavezno zatražite ove odgovore pre nego što započnete da izrađujete aplikaciju za neku kompaniju ili klijenta, savetuje Lopez.

Drugo, sve zavisi od toga da li vi (ili vaš klijent) znate nekoga ko želi da vam se pridruži na ovom putovanju. Pronađite nekoga ko je jednako strastven po pitanju problema koji se vašom aplikacijom rešava i razgovarajte sa njim o formiranju partnerstva. Profesionalci, kao što su programeri, takođe su dobri za povezivanje, pošto mnogi imaju preduzetnički način razmišljanja.

Na kraju, sve zavisi od finansijske podrške. Imate li investitore? Da li postoji neko kome bi trebalo da podnosite izveštaj? Ako je odgovor potvrdan, ta povratna sprega će morati da bude u središtu vašeg procesa razvoja aplikacije. Moraćete da odredite kada i kako ćete da predstavite to što ste uradili. Lopezov predlog bi bio da to radite nedeljno. Ovo će vam omogućiti da pokažete svojim investitorima na šta je njihov novac potrošen i kako će im se vratiti.

Prioriteti i funkcije

Foto: Flickr/ Jan Persiel

Kada konačno shvatite na šta treba da se fokusirate i kada ste odgovorili na sva vaša pitanja „od čega zavisi", prebacite se na proces programiranja i razvoja vaše aplikacije.

Razgovarajte sa svojim timom (ako ga imate) i saznajte koliko će dugo trajati proces. Tada možete da odredite prioritete. Sagledajte situaciju realno. Odredite koja svojstva i funkcionalnosti mogu da se nađu u prvoj verziji i šta će biti potrebno za drugu iteraciju.

„Usuđujem se da kažem – živite sa tim da neke ideje ili karakteristike nikada nećete uspeti  da imate u finalnom proizvodu. Aplikacijama nije potrebna svaka funkcija koju ste osmislili da bi bile uspešne, barem ne na početku“, kaže Lopez.

Kako da programirate vašu aplikaciju

Sada dolazi zabavni deo izgradnje vaše aplikacije.

U Lopezovom timu, zaposleni i rukovodstvo često zajedno moraju da odluče kako da naprave funkciju i sa koliko fleksibilnosti. Ko će videti ovu osobinu? Da li je to najvažniji aspekt? Šta je „putokaz" ove funkcije?

Umesto da dajete svoje procene od oka, neprecizne vremenske rokove i da tako sami sebi kopate jamu, podsetite se sledeća tri jednostavna koncepta.

Nemojte „previše programirati“

Foto: Flickr/Janitors

Koristite sve biblioteke, alatke, čak i prijatelje koji vas mogu odvesti od tačke A do tačke B. Nemojte brinuti o tome da li se neki kôd može kupiti – vaš cilj je da aplikacija radi. Zato, ne koristite prečice, savetuje Lopez.

Nikada ne gubite fokus pokušavajući da aplikaciju i svoje programerske veštine stavite ispred svojih korisnika. Korisnička povratna informacija je podjednako vredna kao i vaša tehnologija.

Gradite efikasno

Koristite radni okvir koji je najbrži za razvoj aplikacije koju gradite. Obavezno procenite prednosti i mane svakog radnog okvira kako biste odlučili koji od njih je odgovarajući za vaš proizvod. Ako odlučite ispravno, vaša aplikacija će uspeti.

Testirajte na dnevnom nivou

Nikada se ne plašite da pokažete ono što ste do sada izgradili. Pokažite kôd koji predstavlja napredak svima koji su uključeni u proces. Kada su svi usmereni na cilj, to vam pomaže da ranije otkrijete poteškoće u procesu, a samim tim i da sprečite potencijalne probleme.

Otkriti šta ne funkcioniše jeste podjednako važno kao i uvideti šta funkcioniše.

Ukratko: ako želite da započnete ili ste prvi put započeli rad na sopstvenoj aplikaciji, vaš posao će ići brže i lakše ako radite nešto što sami volite, ističe Lopez.

Ako želite da naučite programske jezike i alate specijalno dizajnirane za operativne sisteme iOS, Android ili Windows Phone, koji danas pokreću praktično sve mobilne uređaje, poput smart telefona i tableta, više o edukativnim programima kod nas možete da saznate na institucijama poput ITAcademy. Kada razmišljate o karijeri u ovom svetu, imajte na umu sledeće: znanje u oblasti programiranja aplikacija najkvalitetnije se stiče tokom programa u trajanju od makar jedne godine, kroz rad na realnim projektima pod vođstvom mentora.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA