≫ 

Robotsko srce, naočare koje će slepima omogućiti da vide...10 najhumanijih gedžeta u protekloj godini (FOTO) (VIDEO)

Evo koji su to gedžeti obeležili godinu za nama

  • 0

Godina za nama donela je brojne tehnološke novotarije, a lepa stvar je to što su mnogi gedžeti u prethodnoj godini napravljeni kako bi ugroženim ljudima spasili život ili im isti učinili lakšim.

5 tehnologija koje će promeniti svet u 2018. godini!

U nastavku vam predstavljamo 10 najzanimljivijih i najhumanijih tehnoloških dostignuća koja su nastala u proteklih 365 dana.

Krug od papira koji može da detektuje bolesti

Ovaj izum koji košta svega 20 centi može da pomogne doktorima da dijagnostikuju malariju i HIV za nekoliko minuta, a za to im nije potrebna struja.

Paperfuge je napravio asistent za bioinženjering na Stenfordu, Manu Prakaš.

Ključ je u tome što se uzorak krvi postavlja na papirni disk koji se potom sa dve strane kanapa vrti velikom brzinom kako bi se odvojila krv od plazme i spremio uzorak za dalje testiranje.

Robot koji može da pokrene srce koje je stalo

Naučnici sa Harvarda i Dečije klinike u Bostonu napravili su robotsku mrežu u koju se može uviti ljudsko srce. Mreža će stegnuti srce i naterati ga da i dalje pumpa krv.

U testovima koji su sprovedeni nad svinjama, ovaj uređaj uspeo je da ponovo pokrene srce nakon što je ono u potpunosti stalo.

Izum je još uvek u testnim fazama.

Pametne naočare koje će omogućiti slepim osobama da vide

Naočare eSight 3 drastično mogu da poboljšaju vid osobama koje skoro pa ništa ne vide. Ovaj izum mogao bi takvim osobama da omogući normalan život jer bi one mogle da normalno obavljaju svakodnevne aktivnosti.

eSight 3 ima kamere i ekrane koje se nalaze ispred očiju osobe, a dodatni senzori prilagođavaju fokus.

Facebookova digitalna mapa koja pomaže nakon prirodnih i drugih katastrofa

Foto: news.eutelsat.com

Kompanija Facebook je u junu objavila proizvod pod nazivom "disaster maps". Ove mape koriste podatke Facebooka kako bi humanitarnim organizacijama slala krucijalne podatke o ugroženim područjima širom sveta tokom i posle katastrofa.

Informacije pružaju uvid u to kome je potrebna pomoć i šta im je od zaliha i resursa najpotrebnije.

Solarni šator za beskućnike

Neprofitna organizacija DIY Girls i 12 tinejdžera iz San Franciska napravilo je šator koji struju stvara pomoću Sunca i koji je namenjen beskućnicima.

Oni su osvojili 10.000 dolara kako bi projekat završili do kraja, a u junu su svoj izum predstavili na MIT-u.

Invalidska kolica koja omogućavaju uspravljanje

Laddroller omogućava osobama koje su prikovane za invalidska kolica da se usprave i stanu kad god to požele.

U pitanju su kolica koja pored dva glavna točka imaju i pomoćna dva, koja klikom dugmeta omogućavaju uspravljanje, pa osoba u kolicima ima utisak da stoji.

Naočare koje osobe sa oštećenim sluhom upozoravaju na opasnosti

Peri je gedžet koji se povezuje na naočare gluve ili nagluve osobe i koji glasne zvukove prevodi u vizualne znakove.

Naočare su inspirisane pucačkim video-igricama gde ekran zasvetli kada vas neko pogodi. Isto tako i Peri osvetljava smer iz kojeg dopire glasan zvuk.

Dron koji dostavlja krv i medicinsku opremu

Printskrin: Youtube/Zipline

Startap kompanija Zipline iz Silicijumske doline mogla bi da spasava živote širom sveta. Njihov izum je dron koji može da dostavlja neophodnu medicinsku opremu u zabačene delove sveta.

Dron Zipline može da dostavlja neophodne zalihe od centra do klinika i bolnica do kojih nije moguće doći običnim transportom, piše "Business Insider".

Ovi dronovi se već koriste u Ruandi. Medicinski radnici potrebnu opremu mogu da poruče putem poruke, a najčešće su potrebne zalihe krvi. Svaki dron može da ponese oko kilogram i po zaliha.

Revolucionarna genska terapija protiv kancera

Foto: Profimedia, Sciencephoto RM

Farmaceutska kompanija Novartis napravila je Kymriah, novu gensku terapiju protiv kancera.

Genska terapija koristi pacijentove sopstvene T-ćelije koje se bore protiv bolesti, genetski ih modifikuje kako bi napadale specifične proteine na kancerogenim ćelijama i zatim ih takve ubacuju u telo gde one mogu da kruže godinama i uništavaju ćelije koje izazivaju rak.

Robot za dostavu vode

Foto: watt-r.com

Watt-r je robot čiji motor pokreće solarna energija i služi za dostavljanje vode u afričkim zemljama. Robot je još uvek u fazi razvoja i kada bude gotov moći će da ponese kanistere od 20 litara vode.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA