Robotska revolucija: Dobijaju mišiće koji podsećaju na ljudske i imaju moć isceljenja (VIDEO)

- Nova tehnologija mogla bi da utaba put ka stvaranju fleksibilnijih robota - istakao je u saopštenju dekan fakulteta u Bulderu

  • 1

Naučnici iz Kolorada uspeli su da naprave fleksibilne, izdržljive i snažne veštačke mišiće koji mogu sami da stvaraju pokret, a imaju i potencijal za samoisceljenje.

Tehnologija naučnika sa Koloradskog univerziteta u Bulderu nazvana je HASEL, piše Quartz.

- Nova tehnologija mogla bi da utaba put ka stvaranju fleksibilnijih robota, koji bi mogli da poboljšaju kvalitet ljudskog života - istakao je u saopštenju dekan fakulteta

Mišić se sastoji od kese ispunjene biljnim uljem, prikačene na elektrode. Strujni udar koji proizvode elektrode utiče na pomeranje tečnosti i menjanje oblika kesa, stvarajući "kontrakcije" nalik onima koje proizvode mišići.

Novi izum omogućava podizanje delikatnih stvari, stezanje i opuštanje robotskih "mišića", izuzetno brzo kretanje i stvaranje veštačkih bicepsa.

Pogledajte video:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ika

    8. april 2018 | 17:48

    Mozda sam ja glup ali postoji li neko ko moze da mi objasni kako ce ovo nama da poboljsa kvalitet zivota? I onako smo bez posla para i zdravlja sta ce nama ovo dobro doneti???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA