Ko želi da gleda filmove i igra igrice dok mu vetar duva pravo u lice? (VIDEO)

Vortx izgleda kao prilično neugledna plastična kocka s ovalnim otvorom na prednjoj strani, ali u sebi krije moćnu opciju

  • 0

Vortx je neobična i efikasna spravica koja će se prilagoditi sadržaju na vašem računaru i filmove i video-igrice na jednostavan način pretvoriti u iskustvo za sva vaša čula.

Ako ste ikad doživeli filmsku predstavu u takozvanom "4D-u", sigurni smo da ćete se složiti s nama kada kažemo da malo mrdanja u stolici, pokoji svetlosni efekat i ventilator koji vam duva u lice običan film mogu pretvoriti u multimedijski spektakl.

Ove naočare su smrt stvarnosti: Kada ih stavite, ulazite u potpuno drugi svet!

Sličnu stvar nastoje da naprave i inovatori odgovorni za mali računarski gedžet Vortx.

Vortx izgleda kao prilično neugledna plastična kocka s ovalnim otvorom na prednjoj strani. Reč je o grejaču s ugrađenim ventilatorom koji se uz odgovarajući softver prilagođava sadržaju na ekranu. Tako, primera radi, kada gledate video orlovog leta nad planinskim klancem osetićete hladni povetarac.

U drugom trenu, kada u Doomu krčite put kroz horde demona, Vortx će u ključnom trenutku prema vašem licu pustiti struju toplog vazduha. Znate, zato jer ste na mestu koje je prepoznatljivo po lavi, kamenju i vragovima.

Iako se ne radi o složenom tehnološkom rešenju, svi koji su mu svedočili na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu potrošačke elektronike CES u Las Vegasu su bili oduševljeni.

Ko će to podržati?

Razvojni tim naglašava da za Vortx nije potreban nikakav dodatni softver. Ugrađeni algoritmi prate ono što se dešava na ekranu te se automatski sinhronizuju s uređajem. Da, to znači da je uređaj kompatibilan sa skoro svim multimedijskim sadržajima - autori su ga već uspešno isprobali u igrama poput Destiny-ja i Overwatcha.

Osnivač kompanije Timothy Sun tvrdi da se u igrama poput gore spomenutog Overwatcha na ekranu dešava puno stvari, što znači da Vortx ne reaguje na apsolutno sve - ali i dalje funkcioniše prilično efikasno.

Prema autorima, ovaj uređaj ne bi smeo da košta više od 120 dolara, na tržištu bi trebalo da se pojavi tokom ove godine.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA