≫ 

Evo kako da povežete svoj TV sa kompjuterom, zvučnikom ili gejming konzolom

Sve što vam treba da povežete televizor sa bilo kojim uređajem - na jednom mestu

  • 1

Potreba za povezivanjem televizora sa nekim drugim uređajem datira još od pojave prvih video-rekordera. Video-rekordere su vremenom zamenili DVD plejeri, Blu-Ray plejeri, multimedijalni plejeri, personalni i tablet računari, pa čak i mobilni telefoni, tako da danas gotovo i ne postoji multimedijalni uređaj koji nema mogućnost povezivanja sa televizorom.

Upoznajte najnapredniji Tesla S901 TV - kada vidite cenu i mogućnosti, želećete jedan u svakoj sobi

Međutim, ne koriste svi uređaji iste tehnologije odnosno iste standarde za međusobno povezivanje. Zato danas imamo veliki broj različitih priključaka za sliku i/ili zvuk, kao i mnoštvo adaptera i konvertera koji nam pomažu da uspostavimo vezu između televizora i drugih audio-video uređaja. Kada se svemu doda i gomila raznolikih kablova, stvari umeju da budu zaista komplikovane, čak i za najiskusnije korisnike.

Cilj ovog teksta je da vas upozna sa osnovnim principima u povezivanju audio-video uređaja koje ćete moći lako i samostalno da primenite. Krenimo redom.

Analogna ili digitalna veza

Foto: Pixabay.com

Kada govorimo o audio-video uređajima za kućnu upotrebu, ranijih godina je u gotovo svakom scenariju korišćena analogna veza. Analogna veza je kasnije zamenjena naprednijom, digitalnom vezom, koja se danas smatra opštim standardom u audio-video i TV industriji.

Nažalost, jaz između analogne i digitalne tehnike nikada nije i neće biti premošćen. Drugim rečima, bilo šta što je analogno ne može se povezati sa bilo čime što je digitalno, bez obzira na to što i jedno i drugo prenose isti tip signala (zvuk, sliku…). Jednostavno, analogna i digitalna veza se međusobno radikalno razlikuju i ne mogu se kombinovati. Istina, postoje takozvani A/D i D/A konverteri koji će obaviti konverziju signala iz analognog u digitalni i obrnuto, ali, kada se u obzir uzme njihova cena, u praksi gotovo da ne postoji racionalan razlog za njihovu nabavku.

Dakle, ono što vam uvek mora biti na umu prilikom povezivanja televizora sa nekim drugim uređajem je činjenica da na oba uređaja morate da koristite isti tip veze – ili analognu ili digitalnu, jer nikakvo „miksovanje“ nije moguće. Jednostavnije rečeno, nije moguće povezati analogni video izlaz na vašem računaru sa digitalnim video ulazom na televizoru.

U nastavku teksta ćemo opisati tipove priključaka koji se najčešće sreću u praksi i navešćemo koji je od njih analogni, a koji digitalni. Tako ćete moći lako da odredite šta je sa čime povezivo. Primera radi, ako povezujete računar sa televizorom, biće vam potreban kabl koji će povezati digitalni video izlaz na računaru sa digitalnim video ulazom na televizoru ili analogni video izlaz na računaru sa analognim video ulazom na televizoru.

Tipovi priključaka: audio, video i audio-video

Nije redak slučaj da nakon povezivanja televizora i računara na televizoru dobijemo sliku sa računara, a da zvuk nedostaje. Ovo je posledica upotrebe neadekvatnih priključaka.

Naime, priključci putem kojih druge uređaje povezujemo sa televizorom mogu biti rezervisani samo za prenos zvuka (audio priključci) ili samo za prenos slike (video priključci), a mogu biti i kombinovani – takozvani audio-video priključci.

Problem koji smo malopre opisali se javlja kada se računar i televizor povežu preko takozvanog VGA priključka, koji je rezervisan isključivo za prenos slike, pa je izostanak zvuka sasvim logičan.

Da biste izbegli ovakve situacije, neophodno je da znate koji priključci prenose samo zvuk odnosno sliku, a koji prenose i jedno i drugo istovremeno. Tada ćete vrlo lako moći da odaberete pravi način povezivanja.

Priključke koji su rezervisani isključivo za prenos zvuka ćete prepoznati po sledećim oznakama:

AUDIO IN ili AUDIO OUT (analogni)

S/PDIF IN ili S/PDIF OUT (digitalni)

OPTICAL AUDIO IN ili OPTICAL AUDIO OUT (digitalni)

HEADPHONES IN ili HEADPHONES OUT (analogni)

Priključci koji su zaduženi isključivo za prenos video signala najčešće nose oznake kao što su:

Foto: Flickr/ zoonabar

COMPOSITE VIDEO IN ili COMPOSITE VIDEO OUT (analogni)

COMPONENT VIDEO IN ili COMPONENT VIDEO OUT (analogni)

VGA IN ili VGA OUT (analogni)

DVI-I IN ili DVI-I OUT (i digitalni i analogni, u zavisnosti od tipa kabela)

DVI-D IN ili DVI-D OUT (digitalni)

Audio-video priključci, to jest priključci koji istovremeno prenose i sliku i zvuk su:

COMPOSITE A/V IN ili COMPOSITE A/V OUT (analogni)

COMPONENT A/V IN ili COMPONENT A/V OUT (analogni)

SCART IN ili SCART OUT (ili samo SCART) (analogni)

HDMI IN ili HDMI OUT (digitalni)

U sve tri grupe postoje i drugi tipovi priključaka, ali se oni znatno ređe sreću u praksi.

Ulaz, izlaz i ulaz/izlaz

Foto: Pixabay.com

Svi do sada navedeni priključci, bilo analogni ili digitalni, mogu da služe za prijem ili slanje signala, a mogu biti i kombinovani. Njihova funkcija se određuje prema smeru kretanja električnog signala, tako da imamo:

ulaz (INPUT, IN): priključak putem kojeg neki spoljni signal ulazi u uređaj

izlaz (OUTPUT, OUT): priključak putem kojeg uređaj šalje signal drugom uređaju

ulaz/izlaz (INPUT/OUTPUT, I/O): priključak kojim se signal istovremeno i prima i šalje

Kada je reč o televizorima, gotovo da nema modela koji na sebi ne poseduje HDMI priključak, priključak za slušalice i antenski RF priključak. Da li su oni ulazi ili izlazi?

HDMI priključak je tu da putem njega neki spoljni signal (npr. iz računara) uđe u televizor. Dakle, HDMI priključak na televizoru ima funkciju ulaza i zbog toga je obeležen oznakom HDMI IN.

Priključak za slušalice radi suprotnu stvar – putem njega zvučni signal izlazi iz televizora da bi ušao u slušalice, pa ga zato zovemo izlaz za slušalice (HEADPHONES OUT). Iako, u fizičkom smislu, konektor koji se nalazi na kablu slušalica ulazi u ovaj priključak, pogrešno je zvati ga ulazom – jer on to nije. Podsetimo se, funkcija priključka se određuje prema smeru kretanja signala, a ne prema njegovim fizičkim karakteristikama.

Funkcija antenskog RF priključka je da putem njega u televizor uđe signal koji antena (ili kablovski operator) šalje. S tim u vezi, i on je ulaz i zato se obeležava sa RF IN.

Kako da povežete televizor sa…

Sada znate da postoje analogna i digitalna veza, a upoznali ste se i sa vrstama i funkcijama brojnih priključaka. Da biste informacije iz ovog teksta uspešno primenili u praksi, neophodno je da preduzmete sledeće korake:

Na televizoru i uređaju koji sa njime povezujete morate da koristite isti tip veze – ili analognu ili digitalnu. Drugim rečima, digitalni priključak na televizoru se ne može povezati sa analognim priključkom na nekom drugom uređaju i obrnuto. Pogledajte kojim priključcima raspolažu oba uređaja i, ukoliko je to moguće, opredelite se za digitalnu vezu, jer nudi daleko bolji kvalitet zvuka i/ili slike od analogne veze.

Uverite se da je uređaj koji predstavlja izvor signala opremljen adekvatnim priključkom sa funkcijom izlaza, odnosno da je uređaj koji treba da primi signal opremljen adekvatnim ulazom.

Povezivanje televizora i računara (primer)

Foto: Pixabay.com

U ovom scenariju računar predstavlja izvor signala, odnosno izvor slike i zvuka. Zato prvo proverite kojim izlazima za sliku i zvuk on raspolaže. Pretpostavićemo da je vaš računar opremljen HDMI OUT priključkom, VGA OUT priključkom i AUDIO OUT priključkom.

HDMI OUT je u ovom slučaju najpraktičniji, zbog toga što je digitalni (VGA OUT je analogni), ali i zbog toga što istovremeno prenosi i zvuk i sliku. Dakle, opredelili smo se za digitalni audio-video izlaz.

Sada treba da proverite da li i na televizoru imate raspoloživ priključak istih karakteristika, ali sa funkcijom ulaza. Drugim rečima, potrebno je da na televizoru imate raspoloživ HDMI IN priključak. Nakon toga vam preostaje samo da jedan kraj HDMI kabela uključite u HDMI OUT na računaru, a drugi u HDMI IN na televizoru, obavite par jednostavnih podešavanja i to je to.

Međutim, šta ukoliko na televizoru nemate nijedan HDMI IN priključak ili su svi oni već zauzeti. Podsetimo se, računar iz ovog primera raspolaže i VGA OUT i AUDIO OUT priključcima.

Da biste ih upotrebili, vaš televizor mora da raspolaže VGA IN i AUDIO IN priključcima. Ali, zašto biste koristili dva priključka? Odgovor je jednostavan: VGA priključak je video tipa, to jest prenosi samo sliku, pa ćete u ovakvom scenariju morati da angažujete i dodatnu AUDIO vezu kako biste od računara do televizora istovremeno preneli i zvuk. Ukoliko upotrebite samo VGA vezu, zvuk ćete morati da slušate na zvučnicima računara.

Povezivanje televizora i SoundBar zvučnika (primer)

U ovom scenariju, izvor audio signala je televizor. Ranije u tekstu smo opisali tipove priključaka i naveli koji od njih prenose zvuk. S obzirom na to da je televizor izvor signala, potreban nam je audio priključak sa funkcijom izlaza, da bi putem njega zvuk izašao iz televizora. To mogu biti OPTICAL AUDIO OUT, S/PDIF OUT, AUDIO OUT i slično. Kao što smo već naveli, prednost treba dati digitalnoj vezi, a u ovom slučaju ona je ostvariva preko OTPICAL AUDIO OUT i S/PDIF AUDIO OUT priključaka, dok je AUDIO OUT analogni. Sada proverite da li vaš televizor ima OPTICAL AUDIO OUT priključak, kao i da li vaš SoundBar zvučnik ima OPTICAL AUDIO IN priključak. Ukoliko ste pronašli oba priključka, povežite ih optičkim audio kabelom i uživajte u zvuku.

Umesto zaključka

Foto-ilustracija: pixabay.com

Povezivanje televizora sa drugim uređajima je veoma jednostavno ukoliko poštujete osnovne principe povezivanja, a to su:

Moguće je povezati samo analogno sa analognim ili digitalno sa digitalnim

Za povezivanje treba da koristite isti tip priključaka na oba uređaja

Da bi veza bila moguća, na jednoj strani mora da postoji izlaz (output), a na drugoj ulaz (input)

Daljinac

(Telegraf.rs/Bojan Milojković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusan

    11. novembar 2019 | 20:18

    Da li ce nakon povezivanja televizora i sound bara optickom vezom, raditi zvuk na tv i sound baru istovremeno ? Hvala.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA