≫ 

Nova metoda za zaštitu privatnosti digitalnih novčanika - Wasabi rešenje

Korak dalje ka anonimnosti kriptovaluta

  • 0

Bezbednost je jedan od osnovnih zahteva ne samo kriptovaluta već i digitalne ekonomije u širem smislu. U tom kontekstu se podrazumeva kako bezbednost samih računa tako i bezbednost finansijskih transakcija, prvenstveno u smislu neporecivosti. Neporecivost podrazumeva da se izvršena transakcija ne može dovesti u pitanje odnosno poništiti. Pored toga, jedan od motiva upotrebe samih kriptovaluta je i tajnost kako samih računa tako i transakcija. O tome da li su i u kojoj meri transakcije kriptovalutama tajne, pisali smo u prethodnim nastavcima. Pominjali smo da postoje hardverska rešenja za kripto novčanike koja su daleko pouzdanija od softverskih rešenja. Ipak, postoje i softverska rešenja koja svojim rešenjima gotovo da se izjednačavaju po bezbednosnim karakteristikama sa hardverskim rešenjima. Jedno od tih rešenja je HiddenWallet.

Ethereum tim ulazi u fazu testiranja novih elemenata blockchain platforme

Digitalni novčanici predstavljaju veoma važan činilac bezbednosti čitavog sistema. Dobro nam je poznato da je prilikom korišćenja klasičnih valuta neophodno da dobro čuvamo svoj novčanik sa gotovinom ili karticama. Što se tiče bezbednosti naših računa u bankama, tu se oslanjamo na bezbednosne sisteme samih banaka koje vode brigu o našim računima i novcu koji se na njima nalazi. Kreatori HiddenWallet-a su odlučili da nastave dalji razvoj kako bi ispravili nedostatke koje su uočili u dosadašnjim verzijama. Ipak, ovoga puta su se nisu odlučili da poboljšaju važeću verziju već su doneli odluku da napišu potpuno novi kod koji bi iz osnova tretirao bezbednost i podigao je na viši nivo. Tako je nastalo novo rešenje Wasabi.

Foto: Coindesk

UI (User Interface) samog rešenja je prilično jednostavan, tako da na prvi pogled ne privlači pažnju sa dizajnerskog stanovišta. Prava vrednost rešenja se krije u zaštiti privatnosti javnih podataka koji se upisuju u blockchain. Podsetimo se da je jedna od osnovnih briga mnogih korisnika kriptovaluta upisivanje njihovih podataka i transakcija u javni blockchain. Pomenuti podaci su vidljivi svim učesnicima u transakciji jer se na taj način potvrđuje integritet podataka i neporecivost transakcije.

Wasabi je u potpunosti kompatibilan sa ZeroLink rešenjem za koje se tvrdi da je realizovalo metod potpunog anonimiziranja plaćanja izvršenih pomoću bitcoina. To svakako predstavlja zanimljiv koncept koji se ne sme zanemariti i koji nosi mnogobrojne posledice. U suštini se radi o tome da su podaci upisani u blockchain sasvim dovoljni da garantuju identitet učesnika u transakciji kao i neporecivost transakcije, dok su istovremeno nedovoljni da bi se otkrio pravi identitet učesnika u plaćanju.

Foto: Coindesk
Foto: Pixabay.com

Postavlja se pitanje šta nam zapravo donosi anonimizacija platnih transakcija? Sa jedne strane se obezbeđuje anonimnost a samim tim i zaštita učesnika u plaćanju kako ne bi postali žrtve ucena ili drugih kriminalnih radnji. Pogotovo imajući u vidu GDPR regulativu, korak u smeru zaštite ličnih podataka je pozitivan trend. Sa druge strane, na ovaj način se omogućava lakše uvođenje nelegalno stečenog novca u legalne tokove odnosno pranje novca a samim tim i finansiranje kriminalnih i terorističkih aktivnosti.

Donošenje zakonske regulative po pitanju kriptovaluta se ne može još dugo izbegavati jer kriptovalute i plaćanja koja se njima obavljaju zahvataju sve veći deo finansijskog tržišta. Kako će tržište kriptovaluta biti regulisano, biće poznato u skorijoj budućnosti.

Foto: Pixabay.com

Piše: Goran Kunjadić

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA