Još uvek koristite Windows Vistu? Prestanite to ovog trenutka, inače ćete imati velikih problema

Od 11. aprila Microsoft službeno više ne pruža podršku za ovaj OS, što znači da se više neće objavljivati sigurnosne zakrpe i nove verzije softvera

  • 1

Više od deset godina nakon što je predstavljen Windows Vista, kompanija Microsoft prekinula je kompletnu podršku za ovaj, ne previše uspešni, operativni sistem.

SVI IH PREZIRU: Ovo su NAJGORI programi SVIH VREMENA!

Od 11. aprila Microsoft službeno više ne pruža podršku za ovaj OS, što znači da se više neće objavljivati sigurnosne zakrpe i nove verzije softvera, pa ako imate to izdanje Windowsa na svom računaru i želite da izbegnete potencijalne rizike, vreme je za prelazak na noviju verziju.

Vista je na tržište stigla sa zakašnjenjem, propraćena kritikama sa svih strana. Kodno nazvana Longhorn, Vista je trebalo da donese revolucionarne promene u Windows, s novim korisničkim intefejsom i sistemom datoteka. Međutim, razvoj se izmakao kontroli pa je kompanija bila prisiljena da menja planove i fokusira se na isporuku stabilnih izdanja usred faze razvoja.

Sa Vistom je stigao i novi interfejs, nazvan Aero (poznato i kao Windows Aero te Aero Glass), koje je Windowsima dalo staklene pločice zamućenih ivica, traku koja je omogućavala brz pristup widgetima i Start meni koji je izmenjen kako bi ponudio novu mogućnost pretraživanja, trodimenzionalni prikaz sadržaja... 

Međutim, stariji hardver se mučio sa novim interfejsom, a Microsoft je dodatno dolio ulje na vatru uvođenjem nalepnica "Vista ready" koje su bile lepljenje i na desktop računare koja nisu imala grafičke kartice na kojima je Aero dobro radio.

Vista je stigla u vreme kad je Microsoft grčevito nastojao da zadrži monopol i pritom zanemario potrebe korisnika te u potpunosti prevideo ogromne prilike. Dok su u Appleu razvijali novi interfejs za iPhone, osetljiv na dodir, Stiv Balmer je bacao novac u Vistu.

Ipak, uz Vistu je stiglo i ponešto dobro. Novi interfejs pretraživača postavilo je solidne temelje za izdanja Windows 7, 8 i 10. Brojne promene Start menija i dizajna i danas su prisutne.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Drekavac

    13. april 2017 | 11:35

    Nije Vista nista gora od Win 10, samo su se poboljsali delovi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA