≫ 

Velika promena u skidanju torenta: Evropski sud doneo odluku koja će promeniti internet

Ovaj presedan mogao bi da nas dovede u situaciju u kojoj će sudovi u zemljama članicama EU početi da naređuju internet kompanijama da, na zahtev nosioca autorskih prava, blokiraju stranice poput The Pirate Baya

  • 2

Evropski sud, najviši sud unutar Evropske unije, doneo je u sredu presudu koja bi mogla označiti prekretnicu u borbi protiv distribucije piratskih sadržaja u EU. Naime, u procesu koji je pokrenula holandska organizacija za zaštitu autorskih prava BREIN protiv tamošnjih pružatelja internet usluga Ziggo i XS4ALL, ovaj Sud je doneo odluku prema kojoj i omogućavanje pristupa korisnicima do piratskih sadržaja takođe spada u kršenje autorskih prava.

 

OBOREN PIRATE BAY: Samo korisnici JEDNOG pretraživača mogu da pristupe čuvenom torentu!

 

U presudi i njenom pojašnjenju eksplicitno se navodi primer stranice The Pirate Bay, koja služi kao platforma za ilegalnu distribuciju sadržaja. Prema mišljenju Suda, u tome pružaoci internet usluga učestvuju tako što svojim korisnicima omogućavaju nesmetan pristup The Pirate Bayu, a čak ga i olakšavaju indeksiranjem spornih stranica i uklanjanjem "loših" torrent datoteka.

 

Sud zaključuje kako veliki broj korisnika koji internetu pristupaju preko navedenih operatera zaista posećuje The Pirate Bay sa svrhom preuzimanja piratskih sadržaja, pri čemu i operateri ostvaruju zaradu.

 

Evropski sud zbog toga smatra da operateri mogu biti krivi za internet pirateriju, te preporučuje svim sudovima unutar EU da se u sličnim parnicama vode njihovim tumačenjem zakona i ovom presudom.

 

Ovaj presedan mogao bi da nas dovede u situaciju u kojoj će sudovi u zemljama članicama EU početi da naređuju internet kompanijama da, na zahtev nosioca autorskih prava, blokiraju stranice poput The Pirate Baya, ukoliko ne žele da krše zakon.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    15. jun 2017 | 14:11

    Mi nismo u EU tako da za nas nema zime. Da platim 200-300 evra legalan Windows, a ceo kompjuter mi košta 100 evra, ne pada mi napamet.

  • Belfagor

    15. jun 2017 | 14:12

    Bagra, ne daju nam da živimo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA