≫ 

Kada se povezujete na javni Wi-Fi, ovih 9 stvari nikako ne smete da zaboravite kako vam ne bi ukrali podatke

Otvorene Wi-Fi mreže uopšte nisu toliko bezbedne kao što mnogi misle

  • 0

Besplatan Wi-Fi na javnim mestima je super stvar, ali korisnici nisu ni svesni da uz to dolaze i brojni sigurnosni rizici. Evo devet saveta kako da budete sigurniji kada pristupate i koristite takav internet.

BESPLATNI Wi-Fi stiže u sve države EU do 2020. godine!

1. Ne koristite internet bankarstvo

Ne upisujte nikakve podatke sa kreditnih kartica dok ste na otvorenoj Wi-Fi mreži. Ovo je zaista zlatno pravilo. Ukoliko već želite da kupujete online, bolje potrošite malo mobilnog interneta jer je to i te kako sigurnije rešenje.

2. Čim završite sa korišćenjem isključite Wi-Fi

Isključivanjem pristupa Wi-Fi korisnik će osigurati manju potrošnju baterije, kao i to da se uređaj neće spojiti na potencijalno otvorenu i lažnu mrežu, kao i naporne reklamne mailove, piše Brightside.

3. Koristite VPN

Na ovaj način ćete osigurati anonimnost online, a same web stranice će videti IP vašeg VPN-a, ne vaš pravi IP. Ono što je neminovno u tome je da je kvalitetne VPN mreže potrebno plaćati, ali i dalje postoje besplatna i ograničena rešenja.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

4. Ne čuvajte na telefonu otvorene Wi-Fi mreže

Prevaranti danas mogu da kreiraju slične pristupne tačke i da čekaju da se uređaji spoje na njih kako bi povukli sve lične podatke i mnogo više od toga.

5. Obratite pažnju na ime Wi-Fi mreže

Spomenuti prevaranti danas koriste slične nazive kao 'zvanične' Wi-Fi mreže. Tako u kafiću Morton's pružaju 'Mortons_Free', a prevaranti mogu odmah do naprave mrežu 'Morton_FreeWiFi'. Uvek valja proveriti koja mreža je službena.

6. Koristite antivirus

Ukoliko već pristupate otvorenim Wi-Fi mrežama, ne bi bilo loše da koristite kvalitetan anitivirus i da ga redovno ažurirate.

Foto: pixabay.com, Telegraf Foto: pixabay.com, Telegraf

7. Birajte mreže koje traže barem jedan nivo autentifikacije

Kako bi bili potpuno sigurni, odaberite hotspot mesta koja će vam poslati autentifikacijski kod na telefon.

8. Ne ostavljajte lozinke bez enkripcije na uređaju

Ako kriminalci dođu do tih podataka, sve oko vas im je otvorena knjiga. Iskoristite kakav dodatni softver za enkripciju lozinki.

9. Obratite pažnju da li surfujete sigurnim vezama

Sajtovi koji u svojoj adresi imaju deo "https://" (bez navodnika) sigurniji su od većine, iako i oni u nekim slučajevima mogu da budu lažnjaci.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA