Hakeri zarađuju 5.000 evra po satu!

Za provaljivanje u ozbiljnije sajtove sa velikom posetom i jakom zaštitom, hakeri po satu uzimaju i do 5.000 evra. Ovi napadi ne utiču samo na funkcionisanje ciljanog sajta, nego i na veliki broj drugih portala

  • 2

Na internetu danas može da se naruči bukvalno sve, pa i hakerski napad. U zavisnosti od vrste, ozbiljnosti i dužine napada, za ovu uslugu je potrebno izdvojiti od 30 do 5.000 evra na sat. Međutim, hakerima u Srbiji preti kazna do pet godina zatvora, pa bi najpametnije bilo da se ova veština iskoreni zarad zaštita firmi od hakerskih napada, a za to se može zaraditi plata i do 2.000 evra.

Na crnom tržištu za oko pedeset evra se može naručiti napad ili neko drugo hakovanje poput vađenja baze podataka, šifara ili spiska korisnika, piše 24sata.rs.

- To je posao od 10 do 20 minuta, a ovo je samo početna cena. Za ozbiljnije sajtove, s ozbiljnijom zaštitom, cena drastično raste - kaže Jovan Šikanja, urednik portala e-sigurnost.net.

Rušenje sajtova je postalo sastavni deo političkih i ostalih obračuna na internetu. Za napad na sajt prosečne obezbeđenosti i posećenosti koji treba da traje sat vremena, treba izdvojiti 50 dolara, dok se za nedelju dana cene kreću između 400 i 600 dolara.

- Za provaljivanje u ozbiljnije sajtove sa velikom posetom i jakom zaštitom, hakeri po satu uzimaju i do 5.000 evra. Ovi napadi ne utiču samo na funkcionisanje ciljanog sajta, nego i na veliki broj drugih portala. Za onesposobljavanje jednog takvog na nekoliko sati potrebno je preko 20.000 evra, a zanimljivo je i to da hakeri često nude popuste za velike i stalne kupce - priča dobro upućeni izvor.

Hakerski napadi na sajtove medija i državnih organa obično se izvode tako što se istovremeno pošalje na hiljade zahteva za prikaz neke prezentacije i na taj način se privremeno ili na duže staze onesposobljava servis. To su takozvani DDoS napadi.

- Sajtovi pojedinih ministarstava koriste zastarele platforme, pa ne morate ni biti haker da biste ih oborili, već je na Guglu moguće pronaći uputstva za to - kaže Šikanja.

Velike kompanije počele su da cene stručnjake koji od hakerskih napada mogu da ih odbrane. Čovek s ovakvim znanjem i veštinama će u Srbiji zaraditi oko 2.000 evra, što je par puta više od prosečne plate, ali mnogo manje od kolega iz inostranstva koji će radeći u velikim kompanijama na godišnjem nivou da inkasiraju od 188.000 do dva miliona dolara.

Prema našem Krivičnom zakoniku, računarska sabotaža je: unošenje, uništenje, brisanje, izmena, oštećenje računarskih podataka ili programa, uništenje ili oštećenje računara. U Krivičnom zakoniku je za ovo krivično delo propisana kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

VRSTE HAKERA

White hatz (Bele kape) - bave se zaštitom sistema i mreža računara. Trude se da poboljšaju zaštitu sistema da ne bi došlo do provaljivanja u njih i nanošenja štete.

Gray hatz (Sive kape) - hakeri koji su u mladosti tokom učenja na računarima provaljivali u sisteme, da bi kasnije stečeno znanje primenjivali za zaštitu.

Black hatz (Crne kape) - preziru pripadnike Belih kapa i trude se da slome svaki vid zaštite računara. U njihove aktivnosti spada i kreiranje i oslobađanje "virusa" i "crva" koji nanose štetu korisnicima.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.sr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA