Evo kako da otkrijete da li je nečiji profil na Facebooku lažan!

Većina lažnih profila napravljeno je kako bi širili spam i viruse kroz mrežu, a Facebook nema načina da spreči stvaranje novih, lažnih naloga

  • 1

Facebook je najpopularnija društvena mreža na svetu, i ima oko 1,35 milijardi korisnika. Međutim, prema nekim istraživanjima između 20 i 30 odsto naloga kreireanih na ovoj mreži su zapravo lažni.

 

Većina njih su napravljeni kako bi širili spam i viruse kroz mrežu, a Facebook nema načina da spreči stvaranje novih, lažnih profila. Ukoliko ste novi korisnik, i ne znate kako da se zaštitite od napada hakera na ovoj društvenoj mreži, postoji nekoliko saveta kako možete proveriti da li je nečiji profil lažan, piše "Blic".

 

Proverite fotografije

 

Prvo što možete da uradite jeste da proverite nečije fotografijeOvo je najbrži i najprecizniji način da proverite nečiji profil. Preuzmite profilnu fotografiju sa naloga za koji mislite da je lažan, otvorite početnu stranicu Google-a i kliknite na "images" odnosno "slike" u gornjem desnom uglu.

 

Kada se otvori nova stranica, kliknite na ikonicu fotoaparata u desnom delu pretraživača. Dobićete mogućnost da ubacite ''url'' fotografije ili uploadujete fotografiju sa vašeg računara. Ubacite preuzetu fotografiju i dobićete izvor te fotografije, odnosno mogućnost da proverite da li je preuzeta sa nekog od sajtova.

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

Broj fotografija

 

Najveći broj lažnih profila ima samo jednu fotografiju. Istraživanja su pokazala da čak dve trećine lažnih profila praktikuje ovo.

 

Proverite timeline

 

Kada posetite lažni profil, njihov timeline često nema nikakav sadržaj ili su tu samo informacije o profilnoj i cover fotografiji.

 

Većina lažnih profila su ženski

 

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

 

Istraživanja su pokazala da većina profila koji postoje na Facebook-u su ženski, često sa provokativnom fotografijom ili imenom.

 

Proverite prijatelje

 

U slučaju da profil koji vas je dodao za prijatelja, nema nijednu zajedničku crtu sa vama, verovatno se radi o lažnom nalogu. Proverite koje zajedničke prijatelje, lajkove, grupe imate kako bi došli do dodatnih informacija.

 

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DELIJA ZAUVEK

    22. januar 2015 | 23:02

    Vrlo sam iskusan chatter i znam sve ovo vec ali za one koji ne znaju ovo je drugacije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA