ODMAH INSTALIRAJTE NAJNOVIJI CHROME: Google konačno blokirao Flash Player

Chrome će bez pardona blokirati Flash sadržaj sa svih drugih stranica osim (za sada) nekoliko izuzetaka

  • 1

Google Chrome u verziji 55 konačno je onemogućio korišćenje Adobe Flash plejera na većini internet stranica.

KONAČNO: Mozilla počinje sa blokiranjem Flash Player-a od avgusta!

Chrome će bez pardona blokirati Flash sadržaj sa svih drugih stranica osim (za sada) nekoliko izuzetaka. Ipak, i ti izuzeci će biti aktivni tek godinu dana, nakon čega sledi potpuno blokiranje, a izuzeci su: Facebook.com, YouTube.com, Yahoo.com, Live.com, VK.com, Yandex.ru, Twitch.tv, OK.ru, Amazon.com, Mail.ru.

U slučaju da stranica nije kompatibilna s HTML5, Chrome će ipak pitati korisnika da li želi da dopusti učitavanje Flash sadržaja. Proteklih godina, Adobe Flash je postao više sinonim za sigurnosne propuste i ranjivosti.

Čak i bez novosti oko Flasha, koje su službeno otkrivene u avgustu, nadogradnja na verziju Chrome 55 je velika. Donosi čak 36 sigurnosnih zakrpi za ranjivosti koje uključuju XSS, same-origin bypass i buffer overflow. Čak 26 tih ranjivosti su pronašli istraživači van službenog tima i isplaćeno im je preko 64.000 dolara za trud.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

U svom srcu, Chrome-u je dorađen V8 JavaScript engine, koji donosi poboljšanja vezana za radnu memoriju. Prosečan korisnik može očekivati do 50 posto manje zauzeća RAM-a, a to se ne tiče samo kompjutera, već i tableta te pametnih telefona.

Što se tiče same nadogradnje, ona bi trebalo da se automatski izvrši kod svih korisnika Chromea, ali stvari je moguće ubrzati jednostavnim odlaskom na About stranicu pretraživača, gde će on proveriti da li je nadogradnja dostupna nakon čega će je i instalirati. Kliknite na tri tačkice u gornjem desnom uglu, potom idite na "help" (pomoć) i izaberite opciju "about Google Chrome" (O Google Chrome-u).

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Računarac

    7. decembar 2016 | 03:26

    Samo se slepi sledbenici Stiva Džobsa plaše Flash-a. Pošto nije mogao da dobije dozvolu od Adobe da ukloni Adobe logo, slagao je narod da je Flash nekim čudom opasniji od drugih varijanti. Mnogo dobrih stvari je napravljeno u toj tehnologiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA