Facebook eksperimentiše nad Srbima: Mi smo jedna od šest zemalja na svetu koja je deo velikog testa

Facebook je u Slovačkoj, Srbiji, Kambodži, Šri Lanki, Boliviji i Gvatemali na primarnom news feed-u ostavio samo objave prijatelja i plaćene reklame (sponsored posts)

  • 1

Korisnici Facebooka u Srbiji mogli su da primete veliku promenu pošto su sa stranice za priliv vesti (news feed) uklonjene objave organizacija, a slovački novinar Filip Struharik naveo je da je to slučaj u svega šest zemalja.

Cela Srbija je dobila RAKETU na Facebooku: Pogledajte čemu služi i kako se koristi!

Prema Struhariku, uredniku slovačkih novina Denik n, Facebook je u Slovačkoj, Srbiji, Kambodži, Šri Lanki, Boliviji i Gvatemali na primarnom news feed-u ostavio samo objave prijatelja i plaćene reklame (sponsored posts), navodi portal Medium.com.

Objave (postovi) organizacija, odnosno stranica (Page) izmeštene su u poseban deo (Explore feed), a da bi one bile vraćene u glavni "njuz fid", te stranice za to moraju da plate.

Struharik je naveo da mu je zvaničnik kompanije Facebook rekao da je reč o eksperimentu koji će trajati nekoliko meseci i da nema planova da se promena uvede na globalnom nivou.

Promena je u Srbiji i drugih pet zemalja nesumnjivo uticala na znatno smanjenje vidljivosti objava (reach) stranica, a verovatno će najviše biti pogođeni oni koji imaju česte objave, kao što su mediji.

Struharik je naveo da su profili nekih slovačkih organizacija, odnosno stranice (Pages), imali u četvrtak i petak pad vidljivosti objava za čak dve trećine u odnosu na period pre uvođenja promene.

Stranice slovačkih medija beleže četiri puta manju interakciju, merenu lajkovima, komentarima i šerovima, ali Struharik dodaje da je promena pogodila samo manje medije, a ne i najveće koji imaju velik broj pratilaca.

Daljinac

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Egzekijel Blooff

    25. oktobar 2017 | 07:10

    Ma to što fb eksperimentiše još i nekako, gadno je što eksperimentiše CIA...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA