≫ 

Početak svetske ekonomske krize - početak decentralizacije monete!

Da li je svet naučio nešto?

  • 0

Nakon neprospavanog vikenda 15. Septembra 2008.god. izvršni direktori borda jedne od najuvaženijih i najvećih investicionih banaka na svetu ,,Lehman Brothers'' bili su prinuđeni da proglase bankrot! Druga, pod nazivom ,,Bank of America – Merrill Lynch'' morala je da bude prodata, za 'glavicu luka'

Sa druge strane, krah još jednog diva, najvećeg osiguravajućeg društva na tlu SAD-a ,,AIG'' izazvali su početak globalne ekonomske krize i početak domino efekta.

Stručnjaci otkrivaju koliko će bitcoin vredeti do kraja 2018, 2020, 2022 i 2030.

Jedna povlačeći drugu, počele su da se urušavaju i druge finansijske institucije. Deonice su padale i nastavljale da padaju... preko noći je strah zavladao svim finansijskim tržištima. Vrlo malo sigurnosti tih dana...

Ogroman pad vrednosti nekretnina, topljenje privatnog vlasničkog kapitala, zatvaranje nebrojeno mnogo, što velikih multinacionalnih korporacija (General Motors) što srednjih, malih i mikro malih tj. porodičnih firmi, koje su najčešće zapošljavale članove porodice!

Ishod toga je svima dobro poznat. Svi smo u manjoj ili većoj meri to osetili. Nastupila je ogromna recesija koja je svet koštala desetine triliona dolara. Preko trideset miliona ljudi je ostalo bez posla, doma, i/ili sve svoje ušteđevine.

Foto: Profimedia/Ogromna recesija koštala je svet koštala desetine triliona dolara

Nova nada u jednoj od najmračnijih noći. . .

Baš u to vreme, najgorih ekonomskih dešavanja 2008 – 09. neko pod pseudonimom Satoshi Nakamoto pokrenuo je protokol sa otvorenim algoritmom, i na taj način, da li potpuno svesno ili nesvesno, započeo jednu novu eru!

Dok su svetski vladari nastavljali da u svojim privatnim štamparijama štampaju milijarde svojih šarenih papirića i njima kupuju realne i stvarne vrednosti (izvore pitke vode, gas, naftu, plodnu zemlju itd... ) naravno pritom izazivajući lokalne i globalne krize - pomeranjima na tržišu! Sa druge strane, gejmeri i drugi entuzijasti sa interneta počeli su da upošljavaju svoje računare i da 'proizvode' rudare - novu, i do tada nepoznatu vrednost, zvanu Bitcoin – BTC! Skoro potpuno anonimnu, sve do kraja 2013. god.

Nešto virtuelno i imaginarno a pritom potpuno bezvredno što je proizvedeno 2009.god. na privatnim računarima po kućama i hangarima, na zimu 2013.god. tržište je procenilo da vredi 1200$ po jednoj jedinici. Prilično neverovatno zar ne!?  

Izvesno je da se svet i ekonomija menjaju, svet ništa nije naučio kao pouku iz 2008 god. Međutim, neki i jesu. Počeo je da nastaje novi talas milionera, a pokazalo se ubrzo i novi talas globalne ekonomije i početak novog platnog i monetarnog sitema. Decentralizovanog sistema. Ako bi u jednoj reči trebalo objasniti čitavu ideju oko bitcoina i cryptovaluta, onda bi to bila reč - Decentralizacija!

Postavlja se pitanje zašto bi manjina imala monopol na štampanju novca i davala ga ostalima, tek toliko da bi mogli da prežive, a često ne ni toliko! Na taj način se vrlo lako i potpuno porobljavaju države i pojedinici i vrlo uspešno drže mase pod kontrolom. Strah... neizvesnost...

Foto: Pixabay/Izvesno je da se svet i ekonomija menjaju, svet ništa nije naučio kao pouku iz 2008 god.

Kriptovalute nisu samo platna alternativa koju danas prima više od nekoliko miliona firmi i on/offline firmi širom sveta, za svoje robe i usluge...  Bitcoin je postao simbol anti monopola nad novcem, i na neki način sinonim slobodnog sveta, simbol promene i otpora oligarhiji. Simbol otpora monetarnoj autokratiji!

Nije sve tako sjajno što se Bitcoina tiče da se ne zavaravamo! Nije se računalo ni moglo pretpostaviti da će nakon 9 god. vredeti čak 6500$ po jedinici i da će u poslednja 24h bitcoinom biti napravljen promet od   $ 4,693,740,000

Bitcoin ima prednosti koje mu daju ozbiljnu vrednost na tržištu, ali ima i poneke mane koje ga ne mogu kvalifikovati u trci za globalnu upotrebu ili globalnu platnu alternativu. A videćemo i zašto.

Zna se izvesno, da je put trasiran i da monetu u veoma bliskoj budućnosti neće kontrolisati centralni monetarni autoriteti kao što su Evropska centralna banka, ili američki FED (Sistem federalnih rezervi) Svetska banka, MMF itd...

O dobrim i lošim aspektima Bitcoina ( digitalnog ili kriptovanog novca ) u sledećem članku . . .

(Telegraf.rs/Željko Milićević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA