≫ 

Da li će Facebook uvesti sopstvenu kriptovalutu?

Kakve će promene uvođenje blockchaina izazvati na Facebook platformi?

  • 0

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu, nam u kolumni ove nedelje objašnjava kakva budućnost čeka kriptovalute u slučaju da Facebook uvede svoju sopstvenu kriptovalutu.

Uprkos pojavi novih socijalnih mreža i njihovom rastu, Facebook je i dalje društvena mreža sa najvećim brojem korisnika. Trenutno u svetu postoji otvorenih oko 2,2 milijarde korisničkih naloga. Ideja o uvođenju blockchain tehnologije u najrasprostranjenijoj društvenoj mreži nagoveštava da se platforma priprema za nove tehnološke izazove. Vlasnik kompanije, Mark Zuckerberg, najavio je mogućnost uvođenja nove kriptovalute koja bi se koristila kako u okviru Facebooka tako i šire. Imajući u vidu masovnost mreže, nova kriptovaluta bi lako mogla preuzeti primat od bitcoina.

U cilju intenziviranja aktivnosti na primeni blockchaina i uvođenju kriptovalute, došlo je i do smena u Facbooku tako da je na čelo tima za pomenuti razvoj postavljen David Marcus, doskorašnji vođa tima koji je razvijao Facebook Messenger. Formiran je tim od vrhunskih stručnjaka i programera koji će razvijati novu platformu a čije će aktivnosti direktno pratiti CTO (Chief Technology Officer), Mike Schroepfer. Sama informacija o personalnim promenama i formiranje tima govore da se radi o značajnom projektu.

U početnoj fazi su ciljevi i namere bili prilično nejasni. Uvođenje blockchain tehnologije je pravdano povećanjem privatnosti, kako se ne bi dešavalo curenje podataka, kao što je to bio slučaj u nedavnom skandalu sa kompanijom Cambridge Analytica. Podsetimo se da je kompanija Cambridge Analytica razvila Ocean sistem koji na osnovu naših postova ili lajkova nepogrešivo definiše lični profil. Dovoljno je svega 50 do 100 postova ili lajkova kako bi analitičari saznali o nama apsolutno sve! I to na osnovu informacija koje smo sami, dobrovoljno objavili!

Foto: Coindesk

Proklamovani motiv uvođenja blockchaina je sam po sebi kontradiktoran. Blockchain je distribuirani sistem koji omogućava da se kopije podataka nalaze na više mesta kako ne bi došlo do njihove neovlašćene izmene. Sam pristup podacima je manje restriktivan nego što je to slučaj u centralizovanom sistemu kakav Facebook danas koristi. Uvođenje blokchaina ne bi doprinelo zaštiti privatnih podataka, naprotiv, dovelo bi do njihovog daljeg nezaštićenog širenja. Prednost bi ostvarila sama kompanija koja bi odgovornost za širenje podataka prebacila na korisnike koji svoje podatke objavljuju.

Iz svega rečenog proizilazi da je motiv za pomenutu akciju uvođenje nove kriptovalute koja bi sa 2,2 milijarde korisnika imala ubedljivo najveću snagu na već formiranoj mreži kao osnovi za razvoj platforme za trgovinu. Uspeh bi bio gotovo zagarantovan dok bi konkurencija ovako snažnom sistemu bila pred velikim izazovom. Bivši savetnik u Beloj Kući, Gary Cohn je izneo mišljenje da bi se na ovaj način mogla formirati globalna kriptovaluta koja bi u budućnosti mogla zameniti sve postojeće valute.

Da li će se predviđanja obistiniti i kako će teći dalji razvoj Facebook kriptovalute a naročito kakve će posledice imati na svetsko finansijsko tržište ostaje tek da se vidi.

Ukrali gomilu kompjuterske opreme da bi "kopali" Bitkoin:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA