≫ 

Evo koliko ćete para potrošiti ako na moru okačite sliku ili story na Instagram, a koliko posle samo minuta na Facebooku ili YouTubeu

Dobro razmislite pre nego što odlučite da sa plaže okačite sliku na Instagram ili malo prozujite Facebookom, jer može skupo da vas košta ako niste na WiFi mreži.

  • 3

Ako poželite da ubijete nekoliko minuta na društvenim mrežama u inostranstvu koristeći internet u romingu, to može da vam bude nekoliko najskupljih trenutaka u životu.

Cena 1 kilobajta u romingu kod većine provajdera košta 1 dinar, ako se ova cena može menjati od specifične zone u kojoj se zemlja u kojoj letujete nalazi.

Koliko košta jedno "halo" iz inostranstva? Konkretna pravila za telefoniranje u romingu, da ne biste dobili račun u vrednosti auta

Sudeći po dostupnim podacima, gledanje svih tih lepih slika na Instagramu može da vam potroši popriličnu količinu megabajta i možete da očekujete da ćete nakon 40 slika potrošiti jedan megabajt, ili 1.000 dinara.

Foto: Pixabay.com

Postavljanje fotografija ili storyja može da vas izađe još skuplje i za svaku sliku, u zavisnosti od njene rezolucije, ćete potrošiti između 2 i 4MB, ili između 2.000 i 4.000 dinara. Ako se odlučite za video Story, on može bit imaksimalne dužine 15 sekundi, i prosečno težak 15MB - ili preko 10.000 dinara.

Ako odlučite da vidite šta vaši prijatelji postuju na Facebooku, za sat vremena ćete potrošiti 100MB, što znači da samo jedan minut može da vas košta preko 1.000 dinara.

Količina megabajta koju ćete potrošiti na gledanje YouTube videa zavisi od kvaliteta u kom ga gledate, ona ni u jednom slučaju nije mala.

Ako je kvalitet videa automatski, onda ćete na telefonu trošiti preko 4 megabajta po sekundi. Što znači da je sat vremena gledanja jedako količini od 240 megabajta, ili celom gigabajtu nakon 4 sata. Drugim rečima, pravo bogatstvo.

Pogledajte koliko megabajta će vam za jedan minut potrošiti svaka rezolucija:

- 240p - 1.6MB

- 360p - 2.66MB

- 480p - 4MB

- 720p - 7.4MB

- 1080p - 12.4MB

U slučaju da ne želite da vam letovanje ostavi gorak ukus u ustima kada vas po povratku kući sačeka račun mobilnog operatora, uvek držite isključen mobilni internet i koristite samo WiFi mreže.

Ova devojka zaradi 65.000 dolara po jednoj fotografiji na Instagramu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Avijaticar

    18. jul 2018 | 15:38

    Ma to sve nije bitno. Jednostavno se mora okacit na insagram I fb momentalno nakon slikanja. Ako se to ne uradi,pa ne racuna se da ste bili na moru ako nije na instagram ili fb okaceno....

  • Djuro

    18. jul 2018 | 14:47

    Duos telefon ( sa dve kartice ) i u zemlji u kojoj si kupis sim karticu sa internetom i kosta te 15-30€ od zemlje do zemlje , imas i viber i wa i neogranicen internet , mejlove i miran si

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA