3 ilegalne taktike koje je Google koristio, i zbog kojih sada mora da plati rekordnu kaznu

Nisu svi potezi kompanije bili u skladu sa njenim motom - "ne budi zao".

  • 1

Google je kažnjen sa rekordnih 4.3 milijarde evra zbog zbog toga što koristi svoju dominantnu poziciju na tržištu kako bi uništio konkurenciju.

Kompanija je koristila tri specifične taktike kako bi održala monopol, a koje su sve ilegalne:

11 stvari koje nikako ne smete da radite kad "guglate" svoje simptome

1. Google od proizvođača traži da instaliraju njegov brauzer i aplikacije za pretragu ako žele pristup Google prodavnici aplikacija

Foto: Pixabay.com/Google se koristio brojnim taktikama da zadrži monopolsku poziciju

EU vlasti tvrde da je ovo prisiljavanje teško nadmašiti jer će ljudi najverovatnije koristiti sve one aplikacije koje su stigle uz telefon i da su zbog toga znatno manj ešanse da će skinuti neku od konkurentskih aplikacija.

Kako bi dodatno oslikali svoju poentu, članovi EU komisije su izjavili da je u 2016. godini 95 odsto svih prertaga na Androidu napravljeno uz Google Search, dok je više od 75 odsto pretraga na Windows mobilnim uređajima napravljeno uz pomoć Binga, Windows mehanizma za pretragu.

Takođe, proizvođači telefona su izjavili da je Googleova prodavnica aplikacija jedna od ključnih stvari koju kupci očekuju da imaju na telefonu, posebno jer ne mogu sami da je instaliraju legalno.

2. Google plaća proizvođačima da na svoje telefone instaliraju Google Search

Kompanija je plaćala određenim proizvođačima telefona i operatorima kada su na svojim uređajima fabrički instalirali Google Search.

Ovo je problem jer konkurencija jednostavno nema toliku finansijksu moć kao Google da može da nadmaši njegovu ponudu.

Google je sa ovom praksom započeo 2011. godine, ali je polako počeo da se povlači nakon nekoliko godina kada je postao svestan da se nalazi pod radarom komisije.

3. Google sprečava prozviđače Androida da prodaju uređaje koji koriste alternativne verzije njegovog operativnog sistema

Foto: Pixabay.com/Google s eveć neko vreme nalazi pod radarom EU

Kompanija je blokirala sve proizvođače koji su pokušali da prodaju uređaje koji rade na alternativnim verzijama Androida (Android Forks) koje ona sama nije odobrila.

Kako bi neko unapred instalirao Googleove aplikacije na svojim uređajima, mora da se obaveže da neće razvijati ili prodavati bilo kakav uređaji koji radi na alternativnim verzijama Androida.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA