≫ 

WeChat mesindžer je započeo testiranje blockchain tehnologije

Sistem se testira u saradnji sa poreskom administracijom Šenžena

  • 1

WeChat je kineska platforma koja se može koristiti za razmenu različitih tipova poruka kao što su tekstualne poruke, fotografije i video sadržaji. Pored toga platforma sadrži i aplikaciju za plaćanje što je čini naročito interesantnom. WeChat ili na kineskom jeziku Pinjin, što bi u prevodu glasilo mikro poruka, razvila je kineska kompanija Tencent Holdings Limited. Platforma se uglavnom koristi kao jedna od mnogih društvenih mreža. Socijalna mreža je relativno visoko rangirana, nalazi se na petom mestu, sa nešto preko milijardu korisnika. Zanimljivo je da je mreža rangirana odmah ispod Facebook mesindžera, dok je sledeći na rang listi, posle WeChat-a, Instagram sa oko milijardu korisnika. Ipak, funkcionalnost plaćanja daje ovoj mreži kvalitet više.

Windows 10 može da vam automatski šalje podsetnike, a evo i kako da pokrenete tu opciju

Firma Tencent je predstavila sistem za izdavanje fračuna koji će se koristiti u Šenženu u sklopu gradske poreske administracije. Šenžen će postati prvi grad u svetu koji će za izdavanje računa i automatsko izračunavanje i naplatu poreza koristiti blockchain tehnologiju. Imajući u vidu da je grad naseljen sa preko 12 miliona stanovnika, projekat predstavlja značajna poduhvat. Zanimljivo je da se najnovija tehnologija testira u gradu koji je započeo svoje postojanje pre više od 7.000 godina! Blockchain tehnologija će imati priliku da pokaže svoje karakteristike u praksi i to kako svoje prednosti tako i eventualne nedostatke. U svakom slučaju će poreski sistem, koji je do sada podrazumevao proveru poparine dokumentacije, biti efikasniji i jeftiniji.

Foto: Coindesk

Novi sistem će ukloniti sve aktivnosti posredovanja između fakturisanja i naplate. Kompletan proces se odvija jednim klikom. Ukoliko se plati račun WeChat aplikacijom, sinhronizacija sa poreskom upravom i naplata poreza se vrše automatski. Postoji i opcija za kompanije koja informacije o službenim troškovima gotovo trenutno usklađuje sa računovodstvom firme. Uštedu ostvaruju i trgovci, koje ne moraju angažovati računovodstvene kompanije jer se njihovi finansijski izveštaji odmah smeštaju u blockchain poreske administracije. Pored efikasnosti, postiže se napredak i u pouzdanosti koju po svojoj prirodi blockchain sa sobom nosi, prvenstveno u smislu sprečavanja izdavanja lažnih računa ili izbegavanja plaćanja poreza. Iako postoje desktop verzije WeChat aplikacije, koje rade pod različitim operativnim sistemima, platforma je po svojoj osnovnoj koncepciji predviđena da radi kao mobilna aplikacija. U svojoj verziji za mobilne uređaje, aplikacija postiže svoj maksimum efikasnosti.

Iako je testiranje, za sada, bazirano na ograničenom broju korisnika odnosno prodavaca, rezultati testiranja će svakako biti od značaja za sagledavanje blockchain tehnologije u realnim finansijskim uslovima. Ne znamo da li će kriptovalute opstati, i još teže je predvideti njihovu buduću vrednost. Ono što je sasvim sigurno je to da će nove tehnologije doneti radikalne promene i reorganizovati mnoge aspekte savremenog života. Finansijski sektor je prvi koji će osetiti posledice uvođenja novih tehnologija i zasigurno će pretrpeti drastične izmene u narednom periodu.

Piše: Goran Kunjadić

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boris Stevanovic

    20. avgust 2018 | 00:10

    Zanimljiv clanak, profesore! Vidimo se uskoro na predavanju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA