≫ 

Nije dovoljno samo da isključite internet u inostranstvu, ako vam je ova opcija aktivirana - očekujte veći račun

Naši smartfoni su sve više zavisni od interneta, a ponekad će pronaći put do njega čak iako ste ga isključili.

  • 3

U slučaju da mislite da je dovoljno samo da isključite internet na telefonu (Mobile data) kada pređete granicu, grešite.

Na vašem telefonu postoji još jedna opcija koja obavezno mora da bude ugašena, jer u suprotnom može da vam uveća račun za nekoliko hiljada tokom vašeg odmora.

Na neverovatno jednostavan i poprilično čudan način pojačajte vaš Wi- Fi!

Iako većina nas odmah isključi mobilni internet, na telefonu postoji još jedna opcija koja mora da bude ugašena, i nije toliko vidljiva kao ova prva, zbog čega mnogi zaborave na nju

Foto: Flickr/Janitors

U pitanju je Data Roaming.

Mobile data dozvoljava telefonu da se poveže sa internetom. Međutim, kada ste udaljeni od svoje "matične" lokacije, ili ste negde drugde kupili sim karticu, onda će vaša mreža biti nameštena na roaming.

To znači da, svaki put kada pokrenete konekciju, signal mora da se poveže sa mrežom koja je drugačija od one koju koristite kod kuće - to je zato što je vaša mobilna mreža registrovana na određen region, i samim tim ćete trošiti određen broj kilobajta na uspostavljanje veze, a to može da na kraju odmora bude i nekoliko megabajta, iako ste ga upalili na samo nekoliko sekundi, ili je prošlo samo nekoliko sekundi pre povezivanja na bežičn internet.

Čak iako koristite WiFi, telefon će nakon paljenja prvo iskoristiti data roaming da povuče paket neophodnih podataka za brojne aplikacije, pa će se tek onda povezati na WiFi, a to može da poveća vaš račun za telefon.

Foto: Pixabay.com

Svakako, proverite da li vam je ova opcija aktivirana pre nego što krenete na put jer može da se desi da zaboravite na nju i samo isključite mobilni internet.

Data roaming opcija se nalazi na sledećem mestu u podešavanjima vašeg telefona:

Na Androidu:

Wireless & networks - Mobile networks - Data roaming

Na iPhoneu:

Settings - General - Cellular - Data roaming

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Haj

    20. avgust 2018 | 15:22

    Obavezno prebacite na 2G ili 3G mrezu i necete imati dodatnih troskova. Sa uklucenom 4G mrezom cim predjete granicu telefon se automatski konektuje na mrezu operatera u toj zemlji iako su u pitanju megabajti (mala kolicina protoka)racun ce vam biti automatski uvecan.Mozete da trazite i od vaseg operatera da vam iskljuci roming u inostranstvu i onda ste 100 posto sigurni od dodatnih troskova.

  • dago1.

    21. avgust 2018 | 06:05

    Samo iskljucite datenroming i to je to

  • u pauzi

    26. avgust 2018 | 17:02

    Zabiravili ste telefonsku sekretaricu da navedete,ona kad je ukljucena i neko vas pozove i ona odgovori u inostranstvu na poziv, to se tretira kao dolazeci poziv U ROMAMINGU a to stvara velike troškove jer se obracunava kao da ste licno vi odgovorili na poziv! Obavezno je iskljucite tokom odlaska van drzave u kojoj živite!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA