≫ 

Zaposleni u Googleu su potpuno odlepili kada su otkrili tajni dokument o projektu Dragonfly - i čemu će on služiti

Preko 1.000 zaspolenih u Googleu pobunilo se protiv ovog projekta

  • 2

Google je priličon dobar u čluvanju svojih tajni, ali čini se da bi procureli dokument u vezi sa projektom Dragonfly kompaniji mogao da napravi ozbiljne probleme.

Sudeći po sajtu Mashable, "jezive" informacije o projektu otkrivene su nakon što ih je jedan Google inženjer podelio sa svojim kolegama.

Google je upravo bez ičijeg znanja promenio jedno podešavanje na gomili aktivnih Android telefona

Međutim, kada su ljudski resursi saznali, naterali su sve da obrišu sve primerke izveštaja.

A s obzirom na to da je Google giantska tehnološka kompanija sa puno zaposlenih, čak su korišćeni i "pixel" trekeri kako bi saznali koji su sve zaposleni pročitali poruku.

Informacije unutar dokumenta otkrile su da Google pravi specifičan endžin za pretragu za Kinu. I dok je sve još u eksperimentalnoj fazi, zaposleni u Googleu su već počeli da protestuju protiv ovog projekta jer veruju da je u pitanju alat za vladu ove zemlje.

Foto: Pixabay.com

Još nije poznato da li će Dragonfly projekat biti prerušen kao regularna Google stranica za pretragu ili će imati drugo ime.

Doduše, poznato je da će se razvijati kao aplikacija za Android i iOS.

Bez obzira na sve, novi endžin za pretragu će zahtevati od svih da se uloguju pre njegovog korišćenja, a svaki put kada neko krene da pretražuje određenu stvar, fizička adresa te osobe će biti poznata.

Ta informacija će potom biti dostupna "kineskoj partnerskoj kompaniji", koja će potom "najverovatnije te pdoatke prosleđivati kineskoj vladi".

Takođe, sve što bude pretraživano će biti čuvano.

"Partnerska kompanija" će moći i da kolektivno edituje rezultate pretrage. Drugim rečima, ako im neka pretraga ne odgovara, moći će da nameste da na nju ne izlaze nikakvi rezultati.

Mnogi u Googleu veruju da je projekat Dragonfly zapravo špijunski alat za kontrolu interneta u Kini, a verovatno ćemo uskoro saznati njegovu pravu svrhu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gargamel

    24. septembar 2018 | 11:44

    Endžin?! Što ne upotrebite neku normalnije reči poput: agregat, pokretač, virtuelna mašina... Stvarno ne razumem čemu ove engleske izvedenice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA