Ova pitanja mogu da nam otkriju da li je veštačka inteligencija dobila sopstvenu svest

Kako prepoznati da je veštačka inteligencija razvila sopstvenu svest?

  • 3

Džon Frolih proučava svest na Univerzitetu Kalifornija i sada nam otkriva pitanja i odgovore koji bi mogli da nam ukažu da je veštačka inteligencija evoluirala i dobila svest.

Ako bi se desilo da Googleov Deep Mind algoritam razvije veštačku inteligenciju koja bi započela svoje postojanje pitanjem zašto crvenu boju osećamo kao crvenu, a ne nečim drugim, za to bi postojalo svega nekoliko objašnjenja.

Možda je čula to pitanje od nekoga. Moguće je da veštačka inteligencija nauči da postavlja pitanja o svesti samo zato što je čitala o njoj.

Možda je bila programirana da postavi to pitanje, kao lik u video igri, ili je jednostavno sama došla do tog pitanja na osnovu nasumičnih podataka.

Naravno, samo postavljanje ovakvog pitanja ne mora da dokazuje nešot sa tačnošću od 100 odsto.

Ali, da li bi veštačka inteligencija mogla da sama formuliše takvo pitanje, a da neke stvari nije čula iz drugog izvora?

Za mene je odgovor "ne".

Foto-ilustracija: pixabay.com

Ako bi se nešto slično ovom primeru desilo, trebalo bi da ozbiljno razmotrimo mogućnost da je veštačka inteligencija svesna ako bez "pomoći" sama postavlja pitanja koja se tiču subjektivnih utisaka,

A zbog toga što ne znam da li je etički isključiti takvu veštačku inteligenciju a da nismo 100 odsto sigurni da li je svesna, već sada bi trebalo da počnemo da pazimo na takva pitanja.

Našem vremenu je očajnički potreban test koji bi utvrđivao svesnost.

Veštačka inteligencija uči kako da vozi automobile, prepozna rak pluća i piše sopstvene programe.

Vrlo je moguće da smo samo deceniju ili dve udaljeni od inteligentnih razgovora sa veštačkom intteligencijom, a veštačka inteligencija budućnosti sigurno neće živeti u vakumu.

Ona će imati pristup internetu i svim radovima koji se bave svešću.

Ali ako tehnološke kompanije testiraju veštačku inteligenciju na svom lokalnom intranetu, izolovanu od svih tih informacija, onda mogu da sprovedu testove koji bi pokazali da li pitanja o svesti za nju imaju smisla.

Šta bismo mogli da pitamo potencijalni um rođen iz silicijuma?

Foto: Pixabay.com

Odgovor veštačke inteligencije na pitanja kao što je - "šta ako je moja crvena tvoja plava?", pokazao bi nam puno o njenim mentalnim iskustvima, ili njihovom manjku.

Veštačka inteligencija sa vizuelnim iskustvom možda bi se bavila mogućnostima koja ta pitanja otvaraju i možda rekla: "Da, a ponekada se zapitam da li postoji boja koja meša crvenilo crvene boje sa hladnoćom plave".

Sa druge strane, veštačka inteligencija bez ikakvog iskustva ili svesti bi rekla - "To je nemoguće, crvena, zelena i plava postoje kao različite talasne dužine".

Čak i da veštačka inteligencija proba da nas zavara odgovorom tipa - "Interesanton, a šta ako je moja crvena tvoj hamburger?", to bi pokazalo da je potpuno promašila poentu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zagor

    12. mart 2019 | 17:30

    Nema nista od toga.

  • Vuki

    12. mart 2019 | 21:25

    Imaće veštačku i svest, nikad neće biti centrirana u Kosmosu..

  • sasa

    13. mart 2019 | 15:53

    Trenutni nivo vestacke inteligencije je dati odgovor na postavljeno pitanje odabirom niza suocenih mogucnosti i njihova kombinatorika po verovatnoci logicnog niza u realnom vremenu. Znaci moguce je da masina odgovori tacno i logicno na pitanje. Ipak mozemo reci da vestacka inteligencija postoji tek kad ponudi odgovor koji dopusta slobodne varijacije verovatnosti logicnog i humanog nastavka razgovora.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA