Google obeležio Svetski dana deteta

Najveći internet pretraživač je početnu stranicu posvetio danu koji se obeležava s ciljem da se skrene pažnja javnosti na sve obaveze koje društvo ima prema deci, kao i na najvažnije probleme sa kojima se ona suočavaju

  • 0

Globalni internet provajder Google podsetio je danas crtežom na svojoj ulaznoj stranici da deca sveta 20. novembar obeležavaju kao Svetski dan deteta.

Taj dan proglašen je 20. novembra 1954. u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Pet godina kasnije, 20. novembra 1959, UN su usvojile Deklaraciju o pravima deteta, a 1989. godine Konvenciju o pravima deteta, koju je Srbija prihvatila.

Svetski dan deteta obeležava se s ciljem da se skrene pažnja javnosti na sve obaveze koje društvo ima prema deci, kao i na najvažnije probleme sa kojima se ona suočavaju.

U Srbiji su prava deteta poslednjih godina dobila mnogo veću vidljivost i u radu organa javne vlasti se sve više poštuju, iako to nije dovoljno, poručio je zaštitnik građana Saša Janković povodom Svetskog dana deteta. Naveo je da su prava deteta ravnopravna i podjednako važna kao i sva druga ljudska prava, a da deca čija se prava poštuju postaju odrasle osobe koje uvažavaju prava drugih.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA