Ovih 8 supermoći kriju vaši brauzeri (FOTO) (VIDEO)

U poslednje vreme pretraživači su doživeli ogromna poboljšanja. Dodati su noviteti za koje su nam ranije bili potrebni razni programi koje smo morali dodatno da instaliramo

  • 0

Tehnologija sve više napreduje, pa tako i naši brauzeri za koje smo mislili da služe samo za otvaranje web stranica. Korišćenje računara je više okrenuto internetu, pa samim tim mreža polako postaje sastavni deo svakog operativnog sistema.

 

U poslednje vreme pretraživači su doživeli ogromna poboljšanja. Dodati su noviteti za koje su nam ranije bili potrebni razni programi koje smo morali dodatno da instaliramo.

 

Ovo su neke od stvari koje niste znali da možete da radite.

 

3D Grafika u pretraživaču

 

 

Pozdravite se sa 2D grafikom koja je odavno prevaziđena. Današnji brauzeri koriste punu prednost hardvera i WebGL tehnologije koja omogućava korišćenje snage vaše grafičke kartice za donošenje 3D animacije u vaš pretraživač bez pluginova, sa veoma dobrim performansama.

 

Firefox koristi malo drugačiju tehnologiju, ali je to donelo odlične rezultate. Tako sada možete pokrenuti popularni Unreal Engine čije različite verzije pokreću mnoge kompjuterske igrice u pretraživaču, uz to dobijete odličnu grafiku.

 

Video pozivi

 

Zaboravite programe za video četovanje poput Skype-a. Od sada pretraživači Chrome, Opera i Firefox podržavaju WebRTC, tehnologiju koja omogućava slanje zvuka i videa u realnom vremenu koristeći HTML5, bez potrebe za dodatnim pluginovima.

 

 

Video klipovi bez pluginova i flash playera

 

Još jedna prednost HTML5 koda. Od sada web stranice mogu puštati video klipove bez potrebe za instaliranjem dodatnih pluginova i plejera. Ovo će verovatno dovesti do propasti Windows Media Playera i Flash Playera.

 

Prevlačenje i puštanje fajlova

 

Šta je karakterističnije za desktop od toga?

 

Sada možete prevlačiti podatke sa vašeg računara direktno u pretraživač. Popularni web servisi poput Gmail-a, Google Drive-a, Facebook-a ili Outlook-a, omogućavaju vam ovu opciju. Veoma korisno i praktično.

 

 

Instant obaveštenja na desktopu

 

Chrome i Firefox podržavaju ovu opciju. Da biste je koristili neophodno je dodati posebne dozvole u podešavanjima.

 

Kada uključite ovu funkciju, obaveštenja će se pojavljivati na desktopu u donjem levom uglu. Tako na primer ovo možete uraditi za svoj Gmail nalog i čim vam stigne novi mejl, dobićete obaveštenje na desktopu.

 

Veoma korisna opcija sa kojom ne morate uvek da otvarate Gmail ili neki drugi servis koji podržava ovu mogućnost.

 

Editujte slike i ostala dokumenta

 

 

Ukoliko nemate nijedan fotoeditor instaliran na kompjuteru, ovo je odlično rešenje za vas. Pixlr vam nudi jako velike mogućnosti i veoma podseća na čuveni fotošop. Veoma pristojan foto editor ukoliko nemate neku bolju varijantu.

 

Kao i editori za slike tu su i razni programi u brauzeru koji omogućavaju editovanje pesama. To su servisi poput Soundation i TwistedWave.

 

Google Drive je definitivno najpoznatiji online servis za editovanje raznih dokumenata kao i njihovo čuvanje. Osim njega postoji i Microsoft Sky Drive  i Office 365.

 

Radite offline

 

 

I dalje je puno skeptika kada su u pitanju razni internet servisi, jer ukoliko ostanete bez njega nećete moći pristupiti vašim podacima kada su vam potrebni.

 

Google je počeo da uključuje sve više svojih servisa u offline mod, što je zaista velika prednost. Tako na primer možete koristiti ceo Google Docs offline ali su potrebna neka podešavanja pre toga. Možete gledati vaše fajlove i editovati ih bez interneta. Postoji i offline varijanta Gmail-a.

 

Offline funkcionalnosti Chrome-a se ne završavaju samo sa servisima Google-a. Svaki programer može da napravi aplikaciju koja će u potpunosti raditi offline, i koristiti vaš računar za čuvanje podataka.

 

Google je čak izbacio i svoj launcher za desktop preko koga još jednostavnije pokrećete njihove aplikacije.

 

(Telegraf.rs/Izvor: pcworld)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA