SMS će uskoro postati prošlost: Zameniće ga nešto mnogo bolje!

Uprkos eksplozivnom razvoju tehnologije, SMS se nije puno promenio od 1992. godine, čak ni kad su došli pametni telefoni. Međutim, to će se uskoro promeniti

  • 2

Rich Communication Services (RCS) kombinuje Facebookov Messenger, Apple-ovu aplikaciju iMessage i WhatsApp u jedinstvenu platformu koja bi uskoro mogla da zameni standardne SMS poruke koje po današnjim standardima imaju dosta ograničenja.

Više neće moći da nas varaju na papreno skupim SMS porukama: Stiže mera zaštite!

Kratka istorija SMS-a

SMS je prvi put predložen 1982. godine kao deo standarda druge generacije GSM (Global System for Mobile Communications), iza kojeg je stajao European Telecommunications Standards Institute (ETSI). Prvobitna ideja bila je odašiljati poruke korišćenjem sistema koji su kontrolisali telefonski saobraćaj.

Inženjeri ETSI-ja su razvili okvir dovoljno mali kako bi stao u postojeće sisteme i dovoljno modularan kako bi podržavao naplatu u realnom vremenu, preusmeravanje i blokiranje poruka.

Nakon gotovo deset godina razvoja, SMS je zaživeo u decembru 1992. kao poruka koju je inženjer Nil Papvort poslao Vodafone-ovom korisniku Ričardu Džarvisu. Prvi poslati SMS glasio je "Merry Christmas" (Srećan Božić).

Tokom idućih 18 godina toliko je postao popularan, da je 2010. razmenjeno 6,1 biliona poruka.  Uprkos eksplozivnom razvoju tehnologije nije se puno promenio, čak ni kad su došli pametni telefoni. RCS bi to trebalo da promeni.

Šta je RCS?

Foto: Marko Todorović

Rich Communication Services (poznat i pod nazivima Advanced Communications, Joyn i Message+) je protokol koji predviđa znatno napredniju platformu od današnje. Nastao je saradnjom više kompanija 2007. godine da bi ga godinu dana posle usvojilo GSMA udruženje.

Universal Profile, set specifikacija za RCS kojeg je GSMA objavila prošle godine, kaže kako ćemo moći da ga koristimo kako bi delili svoje lokaciju s drugim korisnicima, slati fotografije, audio i video-zapise visoke rezolucije... 

Moći ćemo da stvaramo i arhiviramo grupe za brbljanje, kao i da uklonimo pojedine učesnike iz njih. Biće moguće uključiti potvrdu primanja poruke i saznati kad ju je neko tačno pročitao.

RCS će podržavati internet video-pozive i audio poruke, kao i privatna brbljanja dvoje sagovornika. Poruke će biti enkriptovane, moći ćemo da ih koristimo na bilo kojem uređaju i softveru, i to putem Wi-Fija. 

Foto-ilustracija: pixabay.com

Sve to, i još štošta, moći ćemo da koristimo bez potrebe za stvaranjem korisničkog naloga i logovanjem.

Zahvaljujući RCS-u bi, recimo, avio-kompanije mogle da umesto običnog SMS-a šalju poruku kojom bi mogli odmah obaviti "check-in" i dobiti ukrcajnu propusnicu (boarding pass), uputstva kako do ukrcajnog terminala i tome slično.

Sporo prihvatanje standarda

Do ove godine tek je nešto manje od 49 telekom operatera prihvatilo i pokrenulo RCS. Od evropskih telekoma to su Deutsche Telekom i Vodafone.

Foto: Flickr/Highways Agency

Proizvođači opreme i uređaja su nešto agilniji: do sada su se na podršku za novu platformu obavezali Alcatel, Asus, HMD Global, HTC, LG, Lenovo, Samsung, Sony,  i ZTE, između ostalih. Što se proizvođača softvera tiče, među velikim kompanijama pozivu su se zasad odazvali samo Google i Microsoft. 

U Googleu RCS vide kao otvorenu platformu koja će zameniti zatvorene sisteme kao što je iMessage, koji funkcioniše samo na Appleovim uređajima.

Zato su 2015. kupili Jibe, servis za razmenu poruka u kojem su razvili softver za RCS na operativnom sistemu Android, utemeljen na Universal Profileu. Nedugo zatim su pokrenuli Jibe Hub, platformu u cloudu koja povezuje mobilne mreže s ključnom globalnom infrastrukturom za RCS.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA