≫ 

Koristio sam Samsung Galaxy S9 tri meseca i potpuno mi je jasno zašto je najbolji telefon na svetu

Samsung Galaxy S9 je spektakularan telefon, međutim, da li je 3 meseca korišćenja uspelo da promeni moje mišljenje?

  • 15

Ukoliko je neki uređaj zaista nije revolucionaran i poseduje neobične funkcije, uglavnom svima izgleda dosadno i obično.

Sve, od 18:9 ekrana do megapiksel kamera je u nekom trenutku bilo revolucionarno, a čini se da je potrebno svega nekoliko meseci da svi ti "noviteti postanu obični.

Ipak, da li je moguće da neki telefon uspe da se odupre ovom "testu" vremena, čini se da može.

Foto: M. Đorđević

Proveo sam 3 meseca intenzivno koristeći Samsung Galaxy S9, i po meni, u pitanju je definitivno najbolji telefon trenutno na tržištu.

I to postaje jasno istog trenutka kada ga uzmite u ruke jer S9 predstavlja pravo remek delo majstorstva koje novac može da kupi.

Hardver

Ram napravljen od zaobljenog stakla i aluminijuma nudi luksuz kom malo koji telefon može da parira.

Zbog ove zaobljenost, telefon savršeno leži u ruci i tako se smanjuje rizik da vam iz nje ispadne. Ali jedno je sigurno, svi će gledati u njega, bilo da je u vašim rukama, na stolu ili podu.

Foto: M. Đorđević

Ali ovo je samo početak, kada upalite displej, pred vama je čitav niz harvdverskih noviteta. Galaxy S9 je otporan na vodu i podržava sjajne funkcije kao što je bežično punjenje i NFC. Tu je i microSD slot tako da možete da proširite memoriju do 400GB, kao i stari dobri 3.5mm džek za slušalice koji su mnogi odlučili da izbace.

Uprkos prilično kompaktnim dimenzijama, S9 ima impresivan 5.8-inčni displej koji zauzima prednju stranu uređaja sa gotovo nevidljivim vertikalnim ivicama na vrhu i dnu.

U pitanju je svetao i upečatljiv Super AMOLED panel koji definitivno pokazuje da Samsung pravi najbolje displeje na svetu.

Svakodnevno korišćenje je pravi užitak za oči, i jedva ćete čekati da vam neko pošalje link ka nekom videu kako biste mogli da uživate u njegovoj QHD+ rezoluciji (2.960x1.440p).

Foto: M. Đorđević

Prosto rečeno, više nećete želeti da pogledate ekran nijednog drugog telefona.

A mogu da kažem da je displej displej dobio i novu dimenziju zahvaljujući stereo zvučnicima. Ujedno, ovo je i prvi Samsung telefon koji ih ima.

Softver

Možda po prvi put mogu da kažem da sam više nego zadovoljan Samsungovim softverom koji je napokon dovoljno neupadljiv da pruži savršeno svakodnevno korišćenje.

Kompanija je definitivno stavila pod kontrolu svoje sopstvene servise i sada sam bez problema mogao da koristim onaj softver na koji sam već navikao (Gmail. Chrome, Photos), a ne da se bakćem sa alternativnim servisima koje Samsung želi da koristim jer su njegovi.

Foto: M. Đorđević

Ipak, na moje iznenađenje, kompanija je uradila sve kako bi njen softver bio što bliži stock Androidu, a da pritom i dalje jako dobro znate da koristite Galaxy telefon.

Naravno, tu su i dalje Samsungove zamene za postoječe Google servise, ali ih ima manje, a neke su toliko poboljšane da ćete možda početi da ih koristite, kao što je Samsungov internet brauzer.

Nakon tri meseca korišćenja, Snapdragon 845 procesor mi se gotovo nije nijednom zagrcnuo i sve vreme je pružao veliku brzinu u radu - i to bez bilo kakvih trikova i animacija. Samsung Galaxy S9 je zaista munjevito brz

Bilo da sam igrali igice ili maltertirao S9 korišćenjem dve aplikacije u istom ekranu, telefon ni u jenom trenutku nije ostao bez daha ili zaostao za mojim potrebama, a za to se podjednako dobro staralo i 4GB interne memorije.

Prosto rečeno, Samsung nikada do sada nije napravio brži telefon.

Kamera

Foto: M. Đorđević

Iako S9 ima samo jednu zadnju kameru, što je danas prava retkost, 12MP senzor u svom rukavu ima impresivan trik - dualnu blendu.

Kako bih izbegao sve tehničke i dosadne detalje, ukratko - kamera pravi fantastične fotke u svim uslovima osvetljenja i automatski podešava blendu kako bi svaka ispala savršeno.

Foto: M. Đorđević

Još jedna dobra stvar jeste pojednostavljenje opcija za korišćenje kamera koje su znatno intuitivnije, a mnoga od komplikovanih podešavanja prosto su zamenjena posebnim modovima slikanja.

A ako vam je sve ovo previše komplikovano, Galaxy S9 nema nikakav problem da sam automatski uradi sve što je potrebno da svaka slika ispadne onako kako ste zamislili u svojoj glavi.

Podjednaku zabavu pruža i kamera. Galaxy S9 je jedan od retkih telefona koji je u stanju da snima slow motion video.

Foto: M. Đorđević

Doduše, potrebno vam je gotovo savršeno osvetljenje, ali kada se sve poklopi, efekat je fenomenalan i lajkovi su vam zagarantovani.

Još jedna velika zanimljivost jesu emodžiji. Tačnije, uperite prednju kameru ka vama i telefon će sam od vas napraviti emodži koji pomera usne, otvara i zatvara oči i pomera glavu baš kao i vi. Sve što vam ostaje jeste da napravite sopstvenu scenu i rezultat pošaljete nekome - i ostavite ga bez daha.

Presuda

Foto: M. Đorđević

Kako biste uživali u svim gore navedenim funkcijama, potrebna vam je ozbiljna baterija. Međutim, ovde je Samsung malo ispustio loptu i u S9 ugradio 3.000mAh bateriju, identičnu onoj na prošlogodišnjem modelu. Ipak, ovo je cena koja je morala biti plaćena za zapanjujuć izgled telefona koji je sada još tanji.

Iako tokom dana svaki moj telefoni prolazi kroz pravu torturu mejlova, slacka, društvenih mreža, a onda uveče youtubea, poruka i poziva, S9 je uspeo da izdrži ceo dan, a da ne moram da idem po redakciji i molim za punjač.

Iako će mnogi reći da je S9 samo skuplji S8, i mnogi će se na prvu loptu složiti, stvari su potpuno drugačije.

Foto: M. Đorđević

Za ova 3 meseca jedno je postalo kristalno jasno. Dok su drugi pokušavali da na sve načine izmisle nešto spektakularno, Samsung je odlučio da predstavi telefon koji je pouzdan, stabilan, moćan i...najvažnije, koji nam olakšava svaki dan.

S9 ne dolazi sa do pola osmišljenim rešenjima, već naprotiv, sve što nudi je izuzetno dobro promišljeno i korisno, a to je po meni mnogo veći progres od još jednog piksela u nazivu kamere ili potpuno novog mesta za čitač otiska prstiju.

VIDEO Vredi li za telefonom skočiti?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    30. maj 2018 | 06:06

    Kad budeš skupio kintu kupi Iphone.

  • Aleksandar

    30. maj 2018 | 12:26

    Bravo bravo, jos samo malo i mozda bude Samsung blizu Huawei-a :')

  • 2S

    30. maj 2018 | 07:26

    Kad je stigao da proba sve telefone na svetu pa da kaže da je baš taj od svih na svetu najbolji na svetu ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA