Od 30 do 93.8%: Pogledajte kako se odnos ekrana i kućišta telefona menjao tokom godina

Prvo smo želeli male ekrane i velike tastature, a danas su stvari potpuno drugačije

  • 0

Poslednjih godina, odnos ekrana prema kućištu telefona postao je veoma važna stavka.

Danas je jedna od najvažnijih stvari postao ekran, koji po mogućstvu prekriva ceo prednji deo telefona.

Prost trik otkriva koliki televizor vam zaista treba u kući

Ipak, stvari nisu uvek bile takve i bilo je potrebno dosta vremena da proizvođači, ali i kupci, promene svoj stav prema velikim ekranima, i dijagonalama.

Pogledajte kako se vremenom menjala veličina displeja na telefonima.

2007: Blackberry Curve

Foto: Wikipedia

Lansiran pre izlaska prvog iPhonea, BlackBerry je imao veliku fizičku tastaturu, ali mali ekran. U pitanju je bila dijagonala od 2.5 inča i odnos ekrana prema kućištu od svega 30.1 odsto.

2007: Apple iPhone

Foto: Flickr

iPhone prve generacije predstavljen je u junu 2007. godine sa 3.5-inčnim displejom i odnosm ekrana prema kućištu od 52 odsto. Telefon je imao prilično debele ivice oko ekrana n avrhu i dnu. Međutim, ekran osetljiv na dodir umesto fizičke tastature omogućio je postojanje većeg displeja nego što je to bio slučaj kod drugih telefona tog vremena.

2008: HTC Dream

Foto: Wikipedia

Prvi komercijalno dostupan telefon sa Android operativnim sistemom predstavljen je u oktobru 2008. godine. Telefon je imao mali 3.2 inčni displej, fizičku tastaturu i debele ivice oko ekrana. Odnos ekrana prema kućištu iznosio je 46.5 odsto. Fizičke tastature tada su bile veoma popularne, ali velike promene su vrebale odmah iza ugla.

2009: Motorola Droid

Foto: Wikipedia

Kao i HTC Dream, ovaj telefon je imao fizičku tastaturu, ali i veći ekran od 3.7 inča.

Odnos ekrana prema kućištu iznosio je 54.3 odsto.

2010. Samsung Galaxy S

Foto: Flickr

Prvi uređaj S serije imao je veliki 4-inčni displej. Uprkos debelim ivicama na vrhu i dnu telefona, odnos ekrana prema kućištu iznosio je 58 odsto.

2011: Samsung Galaxy Note

Printskrin: Youtube

Prvi Samsung Galaxy Note telefon bio je deo fablet trenda koji je započeo 2011. godine. Njegov 5.29-inčni displej smatran je ogromnim u to vreme - a mnogi su se pitali da li je zapravo previše velik da bi se telefon koristio.

Odnos ekrana i kućišta za prvi Note takođe je bio veći nego što je to tada bilo uobičajeno i iznosio je 66.8 odsto.

2013: LG G2

Foto: Wikipedia

Do 2013. godine ideja o telefonu čija dijagonjala displaja iznosi više od 5 inča je postala prilično uobičajena i prihvaćena. A to je bio slučaj i sa modelom G2 koji je imao veliki 5.2-inčni displej, ali i znatno tanji dizajn u poređenju sa konkurencijom i znatno tanje ivice oko displeja.

Odnos ekrana prema kućištu iznosio je 75.9 odsto.

2014: Sharp Aquos Crystal

Foto: Wikipedia

Iako nije imoa uspešnu prodaju, ovaj model je imao jedistven dizajn. Na vrhu i stranama gotovo da nije bilo ivica kućišta sa strane i na vrhu displeja od 5 inča, već samo jedna na dnu. Ipak, ovaj telefon je pokazao da svet još nije bio spreman za telefon koji bi imao ekran preko cele prednje strane.

Odnos ekrana prema kućištu iznosio je 78.5 odsto.

2016: Xiaomi Mi Mix

Foto: Wikipedia

Kineska kompanija odlučila je da da sve od seve. Telefon je bio dostupan samo u ograničenim količinama i samo u Aziji. KAda je predstavljen, kompanija se hvalila odnosom ekrana prem akućištu koji iznosi 91.3 odsto. Ovo je bilo znatno više nego kod drugih uređaja.

2017: Essential Phone

Foto: Essential

Možda nije prodat u milionima primeraka, ovaj telefon nas je upoznao sa budžom. Zbog svog dizajna, 5.71-inčni displej imao je odnos prema kućištu od 84.9 odsto.

2018: Vivo Nex i Oppo Find X

Printskrin: Youtube/Marques Brownlee

Dve kineske kompanije najavile su telefone koji gotovo da nemaju ivice. Vivo Nex je bio šampion nekoliko dana sa 6.59-inčnim displejom i odnosm ekrana prema kućištu od 92.24 odsto. Nedeljju dana kasnije stigao je Oppo

Find X sa odnosom od 93.8 odsto i 6.42-inčnim displejom.

Printskrin: Youtube/Marques Brownlee

Oba telefona su ostvarila ovo uz prilično dramatične dizajnerske promene. Vivo Nex ima kameru koja se izbacuje iz kućišta, Dok Oppo ima celu gornju stranu koja se izbacuje napolje sa prednjom i zadnjom kamerom.

Najveće pitanje trenutno je prosto - da li ćemo ikada dostići 100 odsto?

Ostaje da sačekamo još malo i vidimo da li će neki od proizvođača telefona uspeti da izvede ovaj, naizgled, nemoguć poduhvat.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA