≫ 

Večita dilema: Kada je pravo vreme da dete dobije mobilni telefon?

Deca u sve mlađem dobu postaju ponosni vlasnici mobilnih telefona

  • 6

Pitanje koje mori mnoge roditelje jeste kada je pravo vreme da njihovo dete postane vlasnik mobilnog telefona, a svedoci smo da deca po kretanju u školu već počinju da nose ove uređaje.

Da li može mobilni aparat da vam pomogne da izdominirate na društvenim mrežama?

Postavlja se pitanje šta uraditi kada skoro sva deca u razredu imaju telefon i da li treba onda detetu nabvaviti jedan kako se ne bi osećalo izopšteno iz društva. Dilema je velika.

Deca često nasleđuju telefone od roditelja. Foto: Pixabay.com

Istraživanja pokazuju da 51 odsto nemačke dece uzrasta od 6 do 13 godina poseduje mobilni telefon i isti procenat smatra da je zavistan od upotrebe mobilnog telefona. U ostatku Evrope, u studiji koja je objavljena 2015. godine 46 odsto dece uzrasta od 9 do 16 godina poseduje mobilni telefon. Studija je obuhvatila 3.500 dece u Belgiji, Danskoj, Irskoj, Italiji, Portugalu, Rumuniji i Velikoj Britaniji.

U 2014. godini 80 odsto dece je posedovalo mobilni telefon, od toga 46 odsto smartfone, a 33 odsto obične starije modele. Deca u Italiji i Velikoj Britaniji imala su restrikcije kada je upotreba telefona u pitanju i nisu imala pristup Wi Fi i morala su da odlažu telefone tokom nastave. Deca u danskoj, sa druge strane, imala su pristup korišćenju telefona i tokom nastave.

Decu treba što duže odgajati bez mobilnih telefona. Foto: Pixabay.com

Deca u Portugalu bila su pogođena finansijskom krizom pa su imala onemogućeno korišćenje interneta u školama. U SAD deca dobijaju telefone i ranije od ostalih. Drugo istraživanje je pokazalo da 42 odsto dece mlađe od 8 godina u ASmerici ima svoj tablet. U Južnoj Koreji 72 odsto dece starosti od 11 do 12 godina poseduje mobilne telefone, a na istom provode 5,4 sati dnevno. Odrasli provedu 3,8 sati na telefonu.

Kulturološke razlike ipak postoje. U Turskoj na primer nij epostojao nikakav konsenzus među roditeljima o tome koje godine su najbolje za kupovinu telefona detetu. Studija je obuhvatila 333 roditelja. 19,5 odsto roditelja smatralo je da detetu treba kupiti telefon u razdoblju od 6 do 11 godina, dok se 59,8 odsto roditelja složilo da to treba da se desi kasnije u razdoblju od 12 do 17 godina. 3,3 odsto je reklo da detetu ne treba kupovati telefon sve dok ne napuni 18 godina.

Decu do druge godine treba držati dalje od ekrana. Foto: Pixabay.com

Kada je o Africi reč, po podacima iz Gane 18,8 odsto dečaka i 12,9 odsto devojčica poseduje mobilne telefone u uzrastu od 9 do 18 godina, dok u Malaviju taj procenat iznosi 10,4 odsto za dečake i 6,2 odsto za devojčice. Deca u Australiji poseduju telefone u prva četiri razreda oko 43 odsto, a u proseku dete u Australiji dobije telefon sa 8 godina.

Niko nema jasan odgovor kada je pravo vreme da detetu kupite mobilni telefon. Američka akademija pedijatara dala je predloge da deca pre druge godine ne bi trebala da se izlažu ekranima, dok deca od 2 do 5 godina mogu maksimalno sat vremena dnevno da provedu ispred ekrana. Bez obzira na godine, savetuju da nikako ne koristite ekrane kako biste smirili dete i nikako sat vremena pre spavanja. Ono čega smo svesni jeste da smo mi imali lepa detinjstva i kada mobilni telefoni nisu postojali, pa ne bi bilo loše da poštedite decu ekrana što je duže moguće. Jednom kada ih dobiju, koristiće ih verovatno do kraja života.

VIDEO: Čovek je u igri razvalio dete vratima

(Telegraf.rs/topmobilni.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nesa

    13. jul 2018 | 14:39

    Cim zena zatrudni kupite Mobilni I dajte detetu carskim rezom da see igra dok ceka napolje

  • Bronald

    13. jul 2018 | 14:28

    Po meni je pravo vreme da dete dobije mobilni isto vreme kad mu je dozvoljeno da ostaje napolju malo duze, znaci u proseku recimo nekih 13-14 godina, PO MENI.

  • Miki Barca

    13. jul 2018 | 13:45

    Pa ne utiče tel na to kakvo će dete da bude. Ako ga lepo vaspitas kad god mu daš u redu je. Nije na odmet u prvom razredu. Svašta se dešava,pa da dete može da se javi za ne daj Bože. Kažem opet,tel ne čini dete. To je samo da roditelj bude mirniji i to je sve. Jedino mislim da ne treba neki besan tel,da se deca ne zaglupljuju previše. Već samo da se javi kad treba. Nista drugo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA