≫ 

Evo kako da sprečite da vas vaš iPhone prisluškuje

Svi smo čuli glasine da nas aplikacije preko Faccebook-a tajno prisluškuju ne bi li saznale koji sadržaj treba da nam plasiraju

  • 5

Dok Facebook kategorički negira da njegove aplikacije prisluškuju korisnike, zakonodavci u Americi su podjednako zabrinuti zbog uređaja koje nude Apple i Google.

Nakon što je na svom iPhone-u promenila bateriju, telefon je eksplodirao i umalo je koštao života (VIDEO)

Apple je poslao odgovore vlastima na pitanja o tome šta su njihovi uređaji u mogućnosti da prisluškuju i šta su to saznali o korisnicima koji nisu bili svesni da su njihovi uređaji uključeni. Pitanja su bila slična onima na koja je Mark Zakerberg odgovarao pred Kongresom u aprilu.

Vaš iphone može da vas prisluškuje, zato budite oprezni. Foto: Pixabay.com

Apple je saopštio da se njihov posao ne zasniva na podacima korisnika, kao kod nekih njihovih konkurenata iz Silikonske doline. Apple je otkrio načine na koje njihovi korisnici mogu da isključe praćenje lokacije, prisluškivanje od strane Siri i prikupljanje podataka od aplikacija treće strane.

-Apple ne može i ne nadgleda šta developeri rade sa podacima korisnika koje prikupe, ali ni da spreči transfer podataka, niti ima mogućnost da osigura saglasnost developera sa njihovom polisom privatnosti i zakonom. Apple ima pravo da blokira nalog developera odmah pošto primeti nedozvoljeno ponašanje što uključuje i nedozvoljeno korišćenje podataka korisnika, saopšteno je iz Apple.

Ukoliko ste zabrinuti da Siri može da se umeša tamo gde je ne želite evo kako da je isključite:

1. Idite u podešavanja (Settings);

2. Ukucajte Siri u pretrazi (Search);

3. Isključite dugmiće za “Listen for “Hey Siri”, pritisnite Side ili Home dugme za Siri i “Allow siri When Locked”.

Ovako će Siri biti isključena. Na kraju krajeva uvek možete da prekrijete mikrofon na vašem telefonu kao što mnogo korisnika prelepi kameru na lap topu.

Vaša lokacija može da bude sakrivena i zaštićena. Foto -ilustacija: Profimedia.com

Ono što je jako bitno jeste i da isključite lokaciju na vašem telefonu. Apple-ovi iPhone telefoni koriste kombinaciju GPS-a, prijemnika za siglan i najbliže wifi signale kako bi došli do saznanja gde se nalazite i sveju da imaju dozvolu za ove podatke samo ako im vi to dozvolite.

Ukoliko želite da se osigurate da niko ne prati vašu lokaciju idite u Settings - Privacy - Location Services i isključite zeleno dugme. Ovo će vam osigurati da se vaša lokacija ne prati, ali imajte na umu da aplikacije koje zahtevaju vašu lokaciju neće dobro raditi zbog ovoga. U istom prozoru možete da podesite i isključite lokaciju baš za svaku aplikaciju pojedinačno. Umesto da isključite svako praćenje, možete da isključite određene aplikacije za koje ne želite da uvek znaju gde ste.

(Telegraf.rs/msn.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikola

    15. avgust 2018 | 14:54

    Neka prate... neka znaju da gledam porniće 3-4 puta dnevno. Da psujem ko kočijaš i pijem toplo pivo.

  • Delija3

    15. avgust 2018 | 14:56

    Ako oce da vas prisluškuju onda ništa ne pomaže

  • Alfi

    18. avgust 2018 | 10:30

    Nikad to smeće nekupiš i nemaš problem...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA