≫ 

Appleove slušalice za iPhone su kancerogene - tvrdi 250 stručnjaka

Ako koristite Apple AirPods slušalice sa svojim iPhoneom, naučnici vas upozoravaju da budete posebno pažljivi

  • 0

Peticija poslata Evropskoj uniji i Svetskoj zdravstvenoj organizaciji upozorava ljude o opasnostima koje Appleove slušalice mogu da imaju po zdravlje, posebno po našu glavu.

- Moja briga odnosi se na AirPods slušalice jer njihovo stavljanje u ušni kanal izlaže tkivo u glavi relativno visokim nivoima radijacije, tvrdi Džeri Filips, profesor biohemije sa Kolorado univerziteta.

A tu je i briga u vezi sa Appleovom Bluetooth tehnologijom. U pitanju je specifična vrsta elektromagnetne frekvencije radio talasa koja emituje podatke.

Foto: Tanjug/AP

"Rezultati koje su proveravali i drugi naučnici pokazuju da izlaganje ovim eletromagnetnim frekvencijama može da bude opasno. Brojna druga istraživanja objavljena u uglednim naučnim časopisima pokazuju da ove elektromagnetne frekvencije pogađaju živa bića na nivoima koji su u pojedinim slučajevim aipak bili ispod internacionalnih pravila, stoji u peticiji.

Zbog svega ovoga, u peticiji se navodi kako Appleove slušalice mogu da predstavljaju rizik za dobijanje raka, neuroloških poremećaja i oštećenje DNK.

Pritom, Internacionalna agencija za istraživanje raka otkrila je da su ovi talasi "vrlo verovatno kancerogeni" za ljude.

Ovu peticiju je do sada potpisalo 250 stručnjaka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA