≫ 

Evo zašto je uvek bolje povezati kompjuter sa monitorom, a ne televizorom - ma koliko veći bio

Iako jedva čekate da povežete kompjuter sa novim i velikim televizorom, zapravo je mnogo bolje da koristite monitor

  • 1

Televizori sada imaju više rezolucije nego ikada pre, i zbog toga može da vam bude primamljivo da ih spojite sa kompjuterom kako bi ih koristili umesto monitora za igre i gledanje filmova, ali to bi bila velika greška.

Ideja o igranju igre na televizoru dijagonale 60 inča svakako zvuči primaljivo, ali stvari su potpuno drugačije u realnosti.

720p, 1080p ili 4K: Evo kako da izaberete pravu rezoluciju kada budete kupovali TV

Prosta činjenica je da vam televizor neće pružiti iste performanse kada ga povežete sa kompjuterom.

Zašto je mali monitor bolji od velikog televizora?

Foto: Samsung

Monitori su u proseku manji od većine televizora, ali i n epostoji potreba da budu toliko veliki.

Oni su dizajnirani za to da ste im bliži i imaju oštriju i detaljniju sliku od televizora.

Dovoljno je samo da se približite telvizoru, onoliko koliko ste inače blizu monitoru i videćete da je slika manje oštra i zamućena.

To je zbog toga što monitori uglavnom imaju više piksela po inču od televizora i to znači da mogu da prikazuju sliku sa više detalja, a posebno su korisni kod teksta.

Foto: Pixabay.com

Televizori su dizajnirani tako da u njih gledate sa drugog kraja sobe i zato ne moraju da prikazuju puno detalja kada ih gledate izbliza.

Ako poredite monitor od 27 inča i televizor od 50 inča, iste rezolucije, monitor će uvek imati oštriju sliku. Pikseli postaju sve razuđeniji kako ekran postaje veći, i zbog toga su slika i tekst zamućeniji.

U osnovi, monitor je dizajniran da pruži optimalno vizuelno iskustvo z akompjuter, a televizor, ma koliko bio oštar, će uvek biti televizor.

(Telelgraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Morfius

    3. oktobar 2018 | 09:59

    ??? Veze žive nema. Ekrani (I TV i monitori)ispod 30 inča nemogu ni prikazati HD sliku koje bi oko moglo razlikovati. A TV od 40 inča i više u 4K rezoluciji (Ukoliko PC ima podršku za takvu grafiku) će vam dati opcije ne samo za uživanje u gledanju već i da razdvojite ekran na 4 i individualno gledate 4 različite aplikacije. (Moj 55 inča TV napravi 4 ekrana od 27.5 inča)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA