Otvorena 21. EDIT letnja škola programiranja kompanije Comtrade: Studenti se spremaju da postanu pravi IT genijalci (FOTO) (VIDEO)

Letnja škola programiranja EDIT održava se na čak šest lokacija i danas je najveća i najposećenija škola za informacione tehnologije u regionu

  • 0

Danas je u Comtrade tehnološkom centru u Beogradu otvorena 21. po redu letnja škola programiranja EDIT (Education for Innovative Thinkers). EDIT je manifestacija koju najveća IT kompanija u jugoistočnoj Evropi organizuje svakog leta i koja omogućava studentima završnih godina fakulteta da razvijaju ozbiljne projekte u opuštenoj atmosferi.

Letnja škola programiranja EDIT održava se na čak šest lokacija (Srbija – Beograd, Kragujevac, BIH – Sarajevo, Banja Luka, Slovenija – Ljubljana, Maribor) i danas je najveća i najposećenija škola za informacione tehnologije u regionu.

Foto: Telegraf

Učesnici iz godine u godinu stiču dragocena znanja i timsko iskustvo, radeći na realnim projektima i uz podršku najboljih regionalnih IT stručnjaka. Uz širenje informatičkih znanja, građenje radnog iskustva i vrhunsku motivaciju za buduću karijeru, EDIT im nudi da uskoče u brzu traku ka sopstvenoj budućnosti, jer mnogi ”editovci” danas su već iskusni (i zaposleni) IT stručnjaci.

Foto: Telegraf

Studenti uče kako da rade u timu i sarađuju sa drugim pojedincima koji imaju različite nivoe obrazovanja i načine rada. EDIT letnja škola je idealna prilika za testiranje studenata, da li, i u kolikoj meri umeju da primene znanja stečena na fakultetu na konkretno rešavanje problema u grupi.

Foto: Telegraf

Upravo zbog toga, EDIT je mnogo više od obične škole, jer će učesnici naučiti, ne samo nešto novo o različitim tehnologijama, već će i timski raditi u simultanom okruženju na izuzetno zanimljivom projektu, uz stalnu mentorsku podršku, zabavu i druženje.

Foto: Telegraf

- Letnja škola EDIT se održava već 21. put. Tema ovogodišnjeg EDIT-a je USER EXPERIENCE IN IoT WORLD. To je tehnologija koja se dosta razvija i na globalnom nivou dosta vodećih kompanija ulaže u nju.  Mi smo želeli da u okviru EDIT-a predstavimo ovu tehnologiju studentima i da ih upoznamo sa njom. Za ovogodišnji EDIT se prijavilo više od 200 ljudi u Srbiji, a mi smo izabrali 12 studenata za školu u Kragujevcu i 14 u Beogradu. EDIT je značajan za kompaniju Comtrade zato što smo mi društveno odgovorna kompanija koja želi da približi mladim ljudima kako je to raditi u realnom okruženju i šta znači timski rad. Takođe, želimo da im kroz realan projekat približimo teoriju koju su naučili na fakultetima - izjavila je Nevena Čorlija, direktor ovogodišnjeg EDIT i zaposlena u kompaniji Comtrade kao softver developer u okviru embeded tima.

Foto: Telegraf

USER EXPERIENCE IN IoT WORLD

Tema ovogodišnjeg EDIT-a je “USER EXPERIENCE IN IoT WORLD”. Internet of things (IoT) je jedan od najbrže rastućih trendova u IT industriji. Polaznici će steći praktična znanja iz ove oblasti i upoznati se sa tehnologijama kao što su UX/UI, NodeRed, Cloud, MongoDB, Linux, Raspberry PI, Sensors i Actuators.

- Suština ovogodišnje teme je da se krajnjim korisnicima omogući da kontrolišu sve pametne uređaje u domu poput televizora, klima uređaja, udaljeno, odnosno preko aplikacije sa bilo kog mesta. To će se realizovati pomoću Raspberry Pi uređaja koji će komunicirati sa raznim senzorima od kojih će prikupljati informacije koje će se potom obrađivati, da bi se na kraju korisnicima to prikazivalo u aplikaciji. Polaznici EDIT-a će se upoznati sa mnogim novim tehnologijama i alatima, što znači da će biti spremni za dalji rad i zaposlenje u velikim IT kompanijama - izjavio je ovogodišnji demonstrator EDIT-a, a prošlogodišnji polaznik letnje škole, Filip Trkulja.

Foto: Telegraf

Ove godine stiglo je više od 500 prijava u svim zemljama u kojima se EDIT održava, a najboljih 100 imaće priliku da dve nedelje dopune svoje akademsko znanje sa praktičnim iskustvom.

- Letnja škola EDIT je uveliko poznata među studentima na fakultetima na kojima se izučava programiranje. Odlučila sam da se prijavim zbog iskustva koje nama studentima nedostaje, ali i zbog druženja i razmena iskustva među ostalim učesnicima ove letnje škole. Verujem da će se moja očekivanja ispuniti i želim da što više naučim od demonstratora, ali i od ostalih zaposlenih u kompaniji Comtrade - izjavila je Mina Milosavljević, student 3. godine Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Foto: Telegraf

EDIT u Beogradu i Kragujevcu će trajati do 28. jula, a više o letnjoj školi programiranja kompanije Comtrade možete saznati na zvaničnom sajtu www.edit.world.

Pogledajte kako je izgledalo otvaranje 21. EDIT letnja škole programiranja:

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA