Završena 21. EDIT letnja škola programiranja: Studenti su dve nedelje u kompaniji Comtrade vredno radili kako bi postali IT genijalci (FOTO) (VIDEO)

Još jedna letnja škola programiranja EDIT uspešno je završena, a polaznici su stekli potrebna znanja koja će im pomoći da uspešno započnu svoje IT karijere

  • 0

S obzirom na delatnost kojom se bavi, Comtrade delovanje kao društveno odgovorne kompanije  usmereno je na unapređenje zajednice pre svega u obrazovnom smislu, kroz različite programe kojima se podiže nivo kompetencija i znanja mladih i na taj način ulaže u njihovu budućnost.

U petak je u tehnološkom centru kompanije Comtrade u Beogradu zvanično završena 21. po redu EDIT letnja škola programiranja. Polaznici EDIT-a su dve nedelje vredno radili na zadatom IT projektu, a danas su imali prilike da pred inženjerima i ostalim zaposlenima u Comtrade-u predstave ono na čemu su radili u proteklih 14 dana.

Otvorena 21. EDIT letnja škola programiranja kompanije Comtrade: Studenti se spremaju da postanu pravi IT genijalci!

EDIT (Education for Innovative Thinkers) je događaj koji Comtrade organizuje svakog leta i koja studentima završnih godina tehničkih fakulteta omogućava da u periodu od dve nedelje razvijaju ozbiljne projekte u realnom, radnom okruženju.

Foto: Milena Đorđević

Pored Beograda, EDIT se održao na čak šest lokacija u zemljama regionu (Srbija - Beograd, Kragujevac, BIH – Sarajevo, Banja Luka, Slovenija – Ljubljana, Maribor). EDIT je danas najveća i najposećenija škola za informacione tehnologije u regionu.

Foto: Stefan Gvozdić

Studenti su ove, kao i prethodnih godina, učili kako da rade u timu i sarađuju sa drugim pojedincima koji imaju različite nivoe obrazovanja i načine rada. EDIT letnja škola je idealna prilika za testiranje studenata, da li, i u kolikoj meri umeju da primene znanja stečena na fakultetu na konkretno rešavanje problema u grupi.

Foto: Milena Đorđević

- Najveća vrednost koju dobijate na EDIT-u je da učite da radite u timovima, da zajednički rešavate probleme i komunicirate jedni s drugima. Takođe, ono što je najbitnije je da na kraju ove dve nedelje nešto isporučite - izjavio je Vladan Atanasijević, potpredsednik za prodaju Comtrade Digital Services.

Foto: Stefan Gvozdić

USER EXPERIENCE IN IoT WORLD

Tema ovogodišnjeg EDIT-a u Beogradu bila je “USER EXPERIENCE IN IoT WORLD”. Internet of things (IoT) je jedan od najbrže rastućih trendova u IT industriji. Polaznici letnje škole stekli su praktična znanja iz ove oblasti i upoznali se sa tehnologijama kao što su UX/UI, NodeRed, Cloud, MongoDB, Linux, Raspberry PI, Sensors i Actuators.

Foto: Milena Đorđević

- Ove godine polaznici su bili odlični i mislim da je EDIT bio veoma kvalitetan. Polaznici su svašta mogli da nauče. Radili su na Raspberry Pi pločici, sa Arduinom, osciloskopom... Upoznali su nove tehnologije i mislim da je bilo veoma interesantno i turbulentno. Mislim da su stekli nove prijatelje i da svako treba da se prijavi za EDIT - izjavio je ovogodišnji demonstrator, Aleksa Veljović.

Foto: Stefan Gvozdić

Za EDIT se ove godine prijavilo više od 500 studenata u svim zemljama u kojima se on održava, a najboljih 100 imalo je priliku da dve nedelje steknu praktično iskustvo i osete kako izgleda rad u najvećoj IT kompaniji u jugoistočnoj Evropi.

Foto: Stefan Gvozdić

Za letnju školu u Beogradu izabrano je 14 studenata sa različitih tehničkih fakulteta u Srbiji. Među njima su: Marijana Tanović, Emira Jerić, Verica Milanović, Saša Stojanović, Luka Bulatović, Aleksa Bošković, Maša Šćepanović, Kristina Nikolić, Radovan Vulikić, Tijana Šonjić, Marko Stanković, Nenad Miletić i Marija Stanić.

Foto: Milena Đorđević

Studenti su bili podeljeni u četiri tima: Fusion, SAV, Nukleus i Tim GE. Kao i svake godine na EDIT-u, i ovoga puta proglašeni su najbolji tim i pojedinac.

Titulu najboljeg tima poneo je Fusion, a za najboljeg pojedinca proglašena je Tijana Šonjić, student 3. godine Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Foto: Stefan Gvozdić

- Ovo je neverovatno iskustvo. Imali smo priliku da integrišemo celokupno znanje iz dosadašnjeg studiranja. Koristili smo razne tehnologije sa kojima nismo imali mogućnosti da radimo na fakultetu. Bili smo raspoređeni u timove i mislim da smo se odlično snašli. EDIT je definitivno ispunio moja očekivanja. Velika mi je želja bila da probam ovako nešto. EDIT ću pamtiti po izuzetnom druženju. Kompletna organizacija je bila odlična. Poručila bih svima da se prijave za EDIT sledeće godine, jer je ovo neverovatno iskustvo  -  izjavila je Tijana Šonjić, student 3. godine Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i najbolja polaznica EDIT-a.

Foto: Milena Đorđević

Više o letnjoj školi programiranja kompanije Comtrade možete saznati na zvaničnom sajtu www.edit.world.

Pogledajte video:

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA