SpaceX lansirao novu raketu: U svemir nosi miševe i jednu POSLASTICU za astronaute (FOTO) (VIDEO)

SpaceX je jedna od dve privatne transportne kompanije angažovane od strane američke svemirske agencije NASA

  • 0
Foto: Tanjug/AP

Kapsula kompanije SpaceX uspešno je lansirana ka Međunarodnoj kosmičkoj stanici (MKS), noseći tone materijala za naučne eksperimente, ali i sladoled, javlja agencija AP.

SpaceX u svemir lansira više od 4.400 satelita: Omogućiće nam brz internet u svim delovima sveta, čak i onim najudaljenijim!

SpaceX je jedna od dve privatne transportne kompanije angažovane od strane američke svemirske agencije NASA.

Kao što je uobičajeno za ovakve "kargo letove", buster-raketa odbačena sa kapsule nedugo po poletanju sa kosmodroma Kejp Kanaveral sletela je na tlo - sve u sklopu dugoročnih nastojanja SpaceX-a da reciklira rakete i smanji troškove.

Najveći deo oko 2,9 tona tereta, koji će do MKS stići u sredu, namenjen je naučnim eksperimentima.

U teretu je ovoga puta i više vrsta sladoleda, kao i 20 miševa koji će se u SpaceX-ovoj kapsuli Dragon živi vratiti za oko mesec dana, navodi AP.

Sladoledu će se naročito obradovati američka astronautkinja Pegi Vitson, koja se u orbiti nalazi od novembra, a predviđeno je da se kući vrati početkom septembra, dok novopridošli američki kosmonaut Randolf Bresnik sledećeg meseca puni 50 godina.

Foto: Tanjug/AP

Miševi predstavljaju deo naučne studije čiji je cilj bolje razumevanje problema sa vidom koje ima određen broj muškaraca astronauta.

Kako agencija navodi, naučnici će proučavati pritisak u očima tih glodara, kao i kretanje tečnosti u njihovim mozgovima.

Mesec dana boravka miševa u svemiru uporedivo je sa periodom od tri godine kada je reč o ljudima, kaže vođa eksperimenta Majkl Delp, naučnik sa državnog univerziteta na Floridi.

Pogledajte video:

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA