Odmah apdejtujte vaš iPhone: iOS 11 je stigao i doneo gomilu opcija. Pogledajte šta je sve novo (FOTO) (VIDEO)

Lista uređaja koji su dobili iOS 11 uključuju: iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 5s, iPhone SE, iPad Pro 9.7, iPad Pro 10.5, iPad Pro 12.9, iPad 9.7, iPad Air 2, iPad Air, iPad mini 4, iPad mini 3, iPad mini 2 i iPod Touch (šesta generacija)

  • 6

Apple je 19. septembra objavio iOS 11 za sve kompatibilne uređaje, pa tako sada svi korisnici iPhone-a, iPada i iPoda mogu da isprobaju nove opcije koje je donelo ovo ažuriranje.

Apple oduvao Samsung: Rezultati testiranja iPhone-a X otkrili koliko je zapravo moćniji od Galaxy S8!

Najveća promena je Control Center koji sada na jednoj strani prikazuje sve ikonice i menije. Neke od opcija skrivene su unutar menija koji se otvara jačim pritiskom po ekranu. Takođe, neke od ikonica kriju dodatne opcije, kao što je to na primer baterijska lampa kojoj je korišćenjem Force Touch ekrana moguće menjati jačinu kojom sija.

Printksrin: Youtube/EverythingApplePro

Apple se okrenuo i augmentovanoj realnosti, pa će sada developeri moći da koriste napredan softver koje je doneo iOS 11 kako bi pravili aplikacije koje će u realnom okruženju prikazivati sve što oni budu poželeli.

Po prvi put u istoriji, Apple je sa iOS 11 predstavio Files aplikaciju, pa će tako korisnici od sada moći da lakše pristup svim datotekama koje čuvaju na svojim uređajima.  Nova Files aplikacija drži sve na jednom mestu, bilo da su to datoteke skladištene u "lokalu", na iCloud Drive usluzi za skladištenje podataka u "oblaku" ili da su datoteke pohranjene na nekom od konkurentskih "oblaka" kao što su Box, Dropbox i drugi.

Market sa aplikacijama, popularni App Store je takođe doživeo promene i to prvenstveno kada je dizajn u pitanju. Čim se pokrene App Store prikazivaće se nova strana pod nazivom "Today" na kojoj će se nalaziti aplikacija i igra dana. Korisnici će takođe moći da skroluju na dole i otkriju aplikacije koje su propustili prethodnih dana.

Foto: Tanjug/AP

Međutim, najveći broj promena koje je doneo iOS 11 odnosi se na iPad uređaje. Te promene uključuju sledeće:

• Novi podesivi Dock pokretač koji pruža brz pristup često korišćenim aplikacijama i dokumentima u svakom trenutku, bez obzira na to koju aplikaciju trenutno koristili;

• Unapređeni multitasking, koji obuhvata redizajnirani prebacivač aplikacija kojim se Spaces funkcionalnost sa MacOS sistema uvodi u iOS operativni sistem, olakšavajući prelazak između aplikacija u memoriji tableta, pa čak i između parova aktivnih aplikacija kad se koristi podeljeni prikaz aplikacija na ekranu (Split View), ali i kad se primeni Slide Over način prikazivanja;

• Multi-Touch Drag & Drop opcija je sistemski podržana da prebacuje tekst, slike i datoteke iz jedne u drugu aplikaciju, nezavisno od toge gde se one nalazile na ekranu;

Foto: Tanjug/AP

• Novi skener dokumenata u sklopu aplikacije Notes, koji omogućava korisnicima da lako skeniraju jednstranične ili višestranične dokumente, uklanjaju senke i koriste i moćne filtere slike da pojačaju čitljivost skeniranih dokumenata; kao i

• Dublje integrisanje operativnog sistema sa Apple Pencil digitalnom olovkom, sa podrškom za crtanje i dopisivanje preko tekstualnih dokumenata u Notes i Mail aplikacijama, Instant Markup za lako potpisivanje dokumenata, anotiranje PDF dokumenata ili crtanje preko snimaka ekrana, i nova mogućnost Instant Notes, koja otvara beležnicu direktno iz aplikacije za za zaključavanje ekrana jednostavnim kuckanjem Apple Pencil olovčicom na ekran. Nova mogućnost je i to što se rukom pisane beleške mogu pretraživati, jer sistem prepoznaje rukopis.

Međutim, jedna od stvari koju je ukinuo iOS 11 je podrška za 32-bitne aplikacije, pa je sada sa App Store-a nestalo oko 187.000 aplikacija.

Foto: Tanjug/AP

Još sa pojavom iPhone-a 5S, Apple je svojim programerima preporučio da se okrenu programiranju novih i sređivanju već postojećih aplikacija u 64-bitnom sistemu. Apple je 32-bitne aplikacije na poslednjim verzijama iOS sistema označavao porukom „Ova aplikacija bi mogla da uspori vaš iPhone“, da bi početkom 2017. godine to bilo promenjeno u „Ova aplikacija neće raditi sa budućim iOS verzijama. Programer ove aplikacije mora da je ažurira, kako bi unapredio njenu kompatibilnost“.

Lista uređaja koji su dobili iOS 11 uključuju: iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 5s, iPhone SE, iPad Pro 9.7, iPad Pro 10.5, iPad Pro 12.9, iPad 9.7, iPad Air 2, iPad Air, iPad mini 4, iPad mini 3, iPad mini 2 i iPod Touch (šesta generacija). Novi iPhone 8, iPhone 8 Plus i iPhone X dolaze sa već instaliranim iOS 11 softverom.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • anon

    20. septembar 2017 | 14:42

    Ja nemam problema sa tim, sinoć sam ažurirao ios i sasvim ok radi.

  • vanka

    20. septembar 2017 | 17:59

    Djuka-U pravu si,na liniji DREI su upozorili na poruci.Ali ja sam ga bas sinoc instalirao,radi bogami mnogo brze i otvara isto mnogo brze amplikacije(do sad nisam toliku brzinu imao na iPhone.Malo negde baguje ali to je normalno dok se nerazradi malo i otkloni greske(to je uvek tako kod iPhone)

  • marko

    20. septembar 2017 | 15:21

    Ios 11 je odlican mozda i najveci apdejt od kako postoji... Necete se pokajati kao da imate novi mobitel :) Apple objasnio konkurenciji :) Ceka se iPhone X jos :D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA