≫ 

VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Zbog čega su žene tako malo zastupljene u IT industriji

"Školski sistem takođe nije dovoljno prilagođen individualnom razvoju sposobnosti i sazrevanju mladih"

  • 0

Veselin Jevrosimović je ove nedelje u svojoj kolumni pisao o tome kako živimo u eri četvrte industrijske revolucije i o hroničnom nedostatku kvalitetnih kadrova u inženjerskim i drugim tehnološkim zanimanjima. U nastavku pročitajte ovonedeljnu kolumnu predsednika kompanije Comtrade.

VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Uređaji koji prepoznaju lica će postati uobičajena pojava

"Živimo u eri četvrte industrijske revolucije. Nakon što su prve tri obeležili uvođenje parnih mašina, električne energije i elektronskih uređaja, ova četvrta se vezuje za digitalizaciju u gotovo svim privrednim granama i oblastima života.

Za razliku od prve tri, poslednja industrijska revolucija se odigrava neverovatnom brzinom i mnogo je manje vremena za prilagođavanje i pronalaženje novih modela poslovanja, ali i za oblikovanje tržišta radne snage sposobne da odgovori na narastajuće potrebe IT industrije.

Hroničan je nedostatak kvalitetnih kadrova u inženjerskim i drugim tehnološkim zanimanjima, od programera do stručnjaka za održavanje hardverskih sistema. Potraga za talentima koji će u narednih desetak godina moći da pomognu u uvođenju novih rešenja postala je primarni zadatak gotovo svih kompanija.

Postoji, međutim, jedan izvor IT eksperata koji je godinama zanemarivan. Naime, žene čine svega četvrtinu od ukupnog broja zaposlenih u IT industriji, premda u većini zemalja njihovo prisustvo u ukupnoj populaciji prelazi polovinu. Postavlja se pitanje zbog čega su žene tako malo zastupljene u tehnologiji, pogotovo u nekim zanimanjima, i kako ovu grešku ispraviti.

Foto: Promo

Kao neki od glavnih razloga za trenutno stanje navode se pogrešna percepcija da su žene manje sposobne za tehnička zanimanja, predrasuda da su IT poslovi dosadni i monopol muškaraca na vodeće pozicije u većini firmi.

Školski sistem takođe nije dovoljno prilagođen individualnom razvoju sposobnosti i sazrevanju mladih. Još jedna otežavajuća okolnost je nepovoljan balans poslovnog i privatnog života u industriji koja zahteva potpunu posvećenost i fleksibilno radno vreme. Ipak, smatram da je glavni razlog to što devojčice ne dobijaju šansu da se okušaju u programiranju i drugim tehnološkim disciplinama.

U poslednje vreme se sve više govori o potrebi uključivanja žena u IT industriju, a postoje i konkretne inicijative i akcije. O tome sam u više navrata pisao na ovim stranicama, uključujući i neke aktivnosti koje se sprovode u našoj zemlji.

U tome moramo da istrajemo, kao i da pronađemo nove načine da mlade svih uzrasta i polova zainteresujemo za tehnološka zanimanja, a da one starije uspešno prekvalifikujmo za radna mesta koji više nisu samo „poslovni budućnosti“, već potreba današnjice".

Daljinac

(Telegraf.rs/Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA